Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. február 11., szerda, Belföld

Elutasította az RMDSZ az MPP ajánlatát

Nem köt választási megállapodást az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal — jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint komolytalan az MPP felhívása. A Magyar Polgári Párt hétfőn nyílt levélben indítványozta az RMDSZ-nek, hogy az európai parlamenti választásokra alakítsanak ki koalíciót. Kelemen Hunor úgy gondolja, hogy az ilyen ajánlatnak akkor van súlya, ha azt tárgyalóasztal mellett teszik meg, nem pedig a sajtón keresztül. Az EP-választások erdélyi képviseletéről holnap ismét tárgyal Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László EP-képviselő.

Visszaadják az elvett pénzeket

Visszakerülnek a helyi közösségekhez azok a pénzösszegek, melyeket tavaly év végéig nem költöttek el — biztosította Emil Boc miniszterelnök a Községek Egyesületét. Ezeket a pénzalapokat visszautalják az állami költségvetésből, hogy a helyi közösségek folytathassák a tavaly elkezdett beruházásokat — mondta Emil Boc. A Községek Egyesületének találkozóján a miniszterelnök kifejtette, azért döntöttek tavaly év végén az el nem költött pénzalapok visszavonásáról, hogy Románia ne haladja meg a Brüsszel által meghatározott költségvetési hiány összegét. Az ország 5,2 százalékos költségvetési hiánnyal zárta a tavalyi évet, mondta Emil Boc, és hozzátette, reméli, az Európai Bizottság nem indítja el Románia esetében a túlzott költségvetési hiányra vonatkozó eljárást.

Aggódik a lakosság

Romániában a lakosság 75 százaléka véli úgy, hogy az ország gazdasági helyzete rosszabb, illetve sokkal rosszabb, mint tavaly — áll egy tegnap nyilvánosságra hozott INSOMAR-tanulmányban. A közvélemény-kutató intézet szociális-gazdasági felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság nincs felkészülve a gazdasági válságra. Három lakosból kettőt aggaszt az élelmiszer-drágulás, minden másodikat pedig a lakásfenntartási költségek növekedése. Az alanyok 55 százaléka úgy vélte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció sikeresen viszi végig mandátumát, míg 20 százaléka szerint még egy évet sem bír ki. Ha jövő vasárnap lenne az elnökválasztás, a megkérdezettek 60 százaléka Traian Băsescu jelenlegi államfőre, 13 százalék Mircea Geoană szociáldemokrata vezetőre, 9 százalék pedig Sorin Oprescura, Bukarest főpolgármesterére szavazna. A válaszolók 47,4 százaléka szerint a parlamentnek kell nagyobb hatalma legyen, 38,6 százalék szerint az államelnöknek, 14 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. A közvélemény-kutatás során január 22. és 27. között 1499 személyt kérdeztek meg. A hibalehetőség 2,8 százalékos.

Hazahozták Marian Cozmát

Tegnap délután öt órakor érkezett a nagylaki határátkelőhöz a Marian Cozma, Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó holttestét kísérő gyászmenet. Itt körülbelül százan várták a koporsót szállító autót, majd egy római katolikus, egy ortodox és egy evangélikus pap tartott gyászbeszédet. A Román Ifjúsági és Sportminisztérium Érdemes sportolói címmel tünteti ki post mortem, és bevonják Cozma válogatott mezét, a 82-es számot. Marian Cozma temetésére Bukarestben pénteken kerül sor. Tegnap este Sepsiszentgyörgyön a sportcsarnok előtt is gyertyákat gyújtottak a tragikusan elhunyt sportoló emlékére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1489
szavazógép
2009-02-11: Belföld - x:

Hírsaláta

ROMÁN OBAMA. Iliescu múlt heti kijelentése, miszerint megeshet, hogy egy román Obama nyeri majd meg az őszi elnökválasztásokat, élénk érdeklődést váltott ki, s találgatták, ki is lehet az. Végül kiderült, a szocialisták Marian Vagheliét nevezik Obamának. Mircea Geoană közben megnyugtatta híveit, jelöltjük tősgyökeres román lesz. (Antena1)
2009-02-11: Közélet - x:

Zöldövezet-adó a gondatlan tömbházlakóknak (Sepsiszentgyörgy) - Váry O. Péter

A városgazdálkodási szabályokat rögzítő helyi tanácshatározat módosítását tervezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Tega köztisztasági vállalattal közösen, többek között az elektromos és elektronikus, a kertészeti, az építkezési hulladék sorsát szándékozván szabályozni. A tömbházak körüli zöldövezetek rendezése is terítékre kerül, a város gondatlan blokklakóit egy újabb adó fizetésének terhe fenyegeti.