FogathajtásHorvátországban győzött Bartha Eduárd

2024. július 2., kedd, Sport

Június 28. és 30. között a horvátországi Pleterniceszentmiklós adott otthont két- és háromcsillagos nemzetközi fogathajtóversenynek. A színvonalas megmérettetésen remekül teljesített a kökösi Farm utca 500. szám alatt található lovastanya fogathajtója, Bartha Eduárd, aki mindenkit maga mögé utasítva az első helyen végzett.

  • Bartha Eduárd legközelebb augusztusban versenyez. Fotó: Facebook / Konjički klub Pleternica
    Bartha Eduárd legközelebb augusztusban versenyez. Fotó: Facebook / Konjički klub Pleternica

A kettesfogathajtó-viadalon öt országból – Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovénia és Szerbia – tizenkét versenyző tette próbára magát. Vasárnap a háromcsillagos viadal befejeztével a 2015-ben akadályhajtásban világbajnok Bartha Eduárd örülhetett, mögötte a magyarországi Kákonyi Norbert a második, a szerb Milan Djurdjevic a harmadik helyen végzett. A 32 éves háromszéki fogathajtó a fiatal holland lovakkal nagyszerűen teljesített az erős mezőnyben: díjhajtásban a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állhatott, maraton- és akadályhajtásban második lett, így magabiztos előnnyel zárt az összesített élén.

„Fontos volt számunkra, hogy díjhajtásban jól szerepeljünk, mert tudjuk, ha sikerül előnyt szerezni, akkor nyugodtabbak vagyunk a folytatásban. A lovak végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, első nap sikerült ötven pont alatt maradnunk. A holland hátasok nagyon jól dolgoznak együtt a hajtóval, élvezetből végzik a mozdulatokat, minden pillanatban elengedik magukat. A pénteken megszerzett fölényünk kitartott a harmadik napig, végül több mint négy ponttal végeztünk a második helyezett előtt. Ezek a paripák először versenyeztek, gőz­erővel készülünk velük a jövő évi világbajnokságra” – mondta Bartha Róbert.

A fogattulajdonos hozzátette, mivel a télen Eduárd készítette fel Milan Djurdjevic lovait, így idén a két csapat együtt utazik a nemzetközi megmérettetésekre. Legközelebb augusztus 2. és 4. között az Országos és Nemzetközi Kettesfogathajtó-versenyen állnak rajthoz, amelynek – immár hatodik alkalommal – Oltszem ad otthont. Ezt követően ősszel teszik próbára magukat, októberben Szlovéniá­ba utaznak, ahol a lipicai majorságban versenyeznek.

Eredmények: * díjhajtás: 1. Bartha Eduárd (Románia) 49,50 pont, 2. Milan Djurdjevic (Szerbia) 55,43, 3. Kákonyi Norbert (Magyarország) 56,16 * maratonhajtás: 1. Kákonyi Norbert 75,74 pont, 2. Bartha Eduárd 76,24, 3. David Sušac (Horvátország) 77,64 *akadályhajtás: 1. Kákonyi Norbert 6,86 pont, 2. Bartha Eduárd 8,51, 3. Milan Djurdjevic 11,83 * összesítettben: 1. Bartha Eduárd 134,25 pont, 2. Kákonyi Norbert 138,76, 3. Milan Djurdjevic 147,89.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-02: Sport - :

Anglia hosszabbításban nyert (Labdarúgás, Európa-bajnokság)

Az angol labdarúgó-válogatott vasárnap hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a szlovák csapatot a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, ezáltal szombaton Svájc ellen lép pályára a negyeddöntőben. A spanyol együttes hátrányból fordítva 4–1-re diadalmaskodott Grúzia felett, így pénteken a legjobb nyolc között a házigazda németekkel találkozik.
2024-07-02: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Babéros-tejfölös csirke nokedlivel)

Hozzávalók: egy egész csirke, 1 közepes fej hagyma, babérlevél, bors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.