Tolongás a gépvásárlási támogatásokért

2024. július 2., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) múlt kedd óta fogadja a pályázatokat a gépvásárlást támogató 4.1.1-es intézkedésre. A múlt hét végéig a cukorrépa-termesztők mindössze három, a szövetkezetek és termelői csoportok tíz pályázatot töltöttek fel, a nagy érdeklődés miatt szoros verseny alakult ki azonban a növény- és takarmánytermesztő mezőgazdasági cégek, engedélyezett fizikai személyek (PFA-k), egyéni és családi vállalkozások pályázatainál.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az intézkedést a Gazdakör előző oldalain már részletesen ismertettük. Összesen 310,5 millió euróra lehet pályázni, amiből 61 millió eurót a cukorrépa-termesztőknek tartanak fenn. A fennmaradó összeget is megosztották: a növény- és takarmánytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági cégek, PFA-k, egyéni és családi vállalkozások 198 millió euróra, szövetkezetek, illetve termelői csoportok 51,5 millió euróra pályázhatnak.

Az intézkedés keretében a növény- és répatermesztésben használatos gépek vásárolhatók meg, de állatokat is tartó vegyes farmok esetében a takarmány-előállításhoz használt eszközök is beszerezhetők. Június 25. és július 24. között a növénytermesztők, illetve takarmányt is termelő vegyes gazdaságok legalább 90, a répatermesztők és azok egyesületei 75, a növénytermesztési szövetkezetek illetve termelői csoportok 88 pontos pályázatokat tölthetnek fel.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy hétvégéig, szombat délig a növénytermesztők 707 pályázatot regisztráltak az országos ügynökség számítógépes rendszerében, összesen 198,2 millió euróra érkezett igénylés. Tehát gyakorlatilag a kiírásban szereplő 198 millió eurót elérték, viszont az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszere úgy működik, hogy (a későbbi kieséseket számításba véve) engedi a másfélszeres (150 százalékos) pályázatfeltöltést, a számláló tehát egészen 297 millió euróig pörög. A répatermesztők a hétvégéig 2 millió euró értékben mindössze 3 pályázatot tettek le, a növénytermesztő szövetkezetek pedig 13,1 millió euró értékben 10 pályázatot.

A megyei vidékfejlesztési hivatal szakembereitől pénteken kapott információ szerint jelenleg is elég sok pályázat készül a megyében, 17 ilyenről van tudomásuk, s azt remélik, hogy mindeniket sikerül időben, még a számítógépes rendszer leállta előtt feltölteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-02: Gazdakör - Incze Péter:

Tucatnyi nyertes pályázat az állattenyésztésben (Vidékfejlesztés)

Az állattenyésztők által fejlesztésre tavaly letett pályázatok elbírálását a megyei hivataloknak május 23-ig kellett befejezniük. A múlt hét közepén megkezdték az eredményhirdetést a szarvasmarhatelepek korszerűsítésénél. A nyertesek kezdeti listáján 59 pályázat szerepel, ebből 12 Kovászna megyei.
2024-07-02: Gazdakör - Incze Péter:

Megjelent a feldolgozói intézkedés ideiglenes pályázati eligazító füzete

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség honlapján közvitára bocsátották a vidékfejlesztési stratégia DR 23-as intézkedése, az úgynevezett GBER-séma ideiglenes pályázati eligazító füzetét. Javaslatokat még ma fogadnak a consultare@afir.ro e-mail-címen.