HollandiaLetette az esküt az új kormány

2024. július 3., szerda, Világfigyelő

Vilmos Sándor király előtt letette az esküt a Dick Schoof miniszterelnök vezette új holland kormány. A ceremónia keretében a kormányfő és 16 miniszterből, valamint 13 államtitkárból álló kabinetje a király előtt ígéretet tett arra, hogy „becsületesen, szorgalmasan és pártatlanul, továbbá jó és igazságos köztisztviselőhöz illően végzi feladatait”.

  • Az új holland kormány. Fotó: government.nl / Valerie Kuypers
    Az új holland kormány. Fotó: government.nl / Valerie Kuypers

Az új kormány két tagja, Femke Wiersma mezőgazdasági és Folkert Idsinga pénzügyi államtitkár az esküt fríz nyelven tette le. A miniszterek többsége az „Isten engem úgy segéljen” jelmondat helyett a „kijelentem és ehhez tartom magam” szavakat választotta.

A kormányt alkotó négypárti koalíció vezetői korábban megállapodtak, hogy az új kabinetben nem töltenek be tisztséget, helyette képviselőként folytatják munkájukat a parlament alsó­házában.

Az országot 2010 óta miniszterelnökként, illetve ügyvezető kormányfőként vezető Mark Rutte – aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt váltja tisztségében – leköszönő interjújában háláját fejezte ki, hogy 14 éven keresztül irányíthatta Hollandiát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-03: Világfigyelő - :

Adminisztratív államcsínnyel vádolta meg (Franciaország)

Adminisztratív államcsínnyel vádolta meg Emmanuel Macron francia államfőt Marine Le Pen, az előrehozott nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulóját követően kormányzásra készülő Nemzeti Tömörülés (RN) vezéralakja, miután az elnök a választásokat megelőző napokban kinevezéseket írt alá.
2024-07-03: Közélet - Fekete Réka:

Csak azt lehet foglalkoztatni, aki dolgozni akar (Speciális munkaerőbörze Sepsiszentgyörgyön)

Szociálisan hátrányos helyzetűek, roma származásúak és fogyatékkal élők számára kínáltak munkahelyeket a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban csütörtökön megrendezett speciális állásbörzén. Az ilyen alkalmak hasznosak a kapcsolatfelvétel, az ismerkedés szempontjából, de a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, még mindig erős az előítélet az említett kategóriák iránt, nem minden álláskeresőnek kedvez a szerencse, az pedig csak később derül ki, hogy tartósabb munkaviszony alakul-e ki a két fél között vagy egyikük hamar feladja – összegeztek a szervezők.