ÉrettségiA minisztériumhoz fordultak a magyar szülők

2024. július 5., péntek, Belföld

Az oktatási minisztériumhoz fordultak a Kolozs megyei magyar érettségiző diákok szülei, kérve a gyermekeiket a román írásbeli vizsgán ért diszkriminatív eljárás orvoslását – közölte Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke.

  • Fotó: Facebook / Csoma Botond
    Fotó: Facebook / Csoma Botond

A Kolozs megyei magyar diákok szülei azt állítják, hogy gyermekeiket hátrányos megkülönböztetés érte az érettségi július elsején tartott román nyelv és irodalom vizsgán, mivel nem jelölték meg a dolgozataikat, jelezve, hogy magyar tannyelvű osztályokban tanulnak. A magyar végzősök román írásbeli dolgozatainak megjelölése azért vált szükségessé, mert az idén digitálisan javítják a dolgozatokat, és mivel a javító tanárt a rendszer választja ki, a magyar diákok dolgozatai akár olyanokhoz is kerülhetnek, akik nem tanítanak magyar tagozaton, így nem tudják, hogy a magyar gyerekek nem tudnak anyanyelvi szinten románul, és lepontozhatják a dolgozataikat. Az illetékesek szerint a tavaszi próbaérettségin épp emiatt születtek gyenge eredmények a magyar végzősök körében, és ezért merült fel megoldásként a megjelölés, hogy a magyar diákok dolgozatai magyar tagozaton tanító javító tanárhoz kerüljenek.

A tanügyminisztérium nemzeti kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, Kallós Zoltán úgy nyilatkozott: a múlt heti eligazítás során, majd hétfőn, a vizsga kezdete előtt is felkérte a megyei érettségiztetőbizottságok vezetőit, tegyék lehetővé a magyar diákok dolgozatainak megjelölését. A legtöbb erdélyi megyében eleget tettek a kérésnek, de Kolozs megyében megtagadták, arra hivatkozva, hogy nem kaptak hivatalos utasítást erre. A megjelölést az államtitkár szerint nem kötelezi a törvény, de nem is tiltja.

Szerdán több Kolozs megyei magyar iskola szülői szövetsége beadványban fordult a  tanfelügyelőséghez, azt kérve, hogy tegye lehetővé a dolgozatok utólagos megjelölését. A tanfelügyelőségi találkozón megoldás helyett azt a választ kapták, hogy forduljanak az oktatási tárcához – nyilatkozott a Krónika portálnak Király Attila, a kolozsvári Báthory István Gimnázium szülői szövetségének elnöke. Ezek után küldték el az átiratot a minisztériumnak.

Csoma Botond szerint az RMDSZ eddig is próbált minisztériumi szinten eljárni, „de egyelőre ez még nem sikerült”. Elmondta: a szaktárcához is továbbított beadványban kérik a dolgozatok utólagos megjelölését, valamint – amennyiben ezt már nem lehetséges – azt, hogy az óvás esetén a megjelöletlen dolgozatok magyar tagozaton tanító tanárhoz kerüljenek újrajavításra.

A Kolozs megyei magyar szülők online petíciót is indítottak, melyet az oktatási tárcának és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak (CNCD) címeztek. Ebben diszkriminációval vádolják a Kolozs megyei vizsgabizottságokat és a helyzet sürgős megoldását kérik. A petíciót szerda estig ötszázan írták alá.

A CNCD-hez fordult szerdán az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) nevű kolozsvári civil szervezet is, amely szerint a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte, hiszen a dolgozatok megjelölése kedvezőbb elbíráláshoz vezet a kisebbségi tannyelvű osztályokban tanuló diákok esetén, de relatív hátrányba hozza azokat a magyar diákokat, akiknek a dolgozatait nem jelölték meg. „A médiában korábban megjelent nyilatkozatokkal szemben az AGFI úgy találja, a diszkrimináció ténye attól függetlenül fennáll, hogy létezett-e a vizsgalapok megjelölésére vonatkozó, kötelező erővel bíró jogszabály vagy minisztériumi utasítás” – írják. Hozzáteszik: a vizsgalapok megjelölése nem a román és a magyar diákok közötti hátrányos megkülönböztetéshez vezetett, „hanem a magyar és magyar diákok közötti indokolatlan, előnyös és hátrányos következményekkel járó megkülönböztetéshez”, holott az ugyanolyan típusú és nyelvű oktatásban részt vevő diákoknak ugyanolyan módon kell vizsgázási lehetőséget biztosítani és dolgozataikat ugyanazon módszertan szerint kell javítani. Véleményük szerint a szaktárca azzal tudná méltányosan orvosolni a helyzetet, ha a megjelöletlen vizsgalapok kapcsán benyújtott óvások elbírálásakor ezek a dolgozatok is ugyanazon eljárást élveznék, mint a korábban megjelöltek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Közélet - :

Sepsiszentgyörgy legnagyobb szabadtéri sportbázisát építettük meg a Csíki negyedben (Önkormányzati szemle)

Többfunkciós sportlétesítményt adtunk át múlt szombaton a Csíki negyedben – az ott élők több évtizedes álma vált valóra ezzel, mostantól kicsik és nagyok ingyen használhatják a korszerűen felszerelt, biztonságos sportpályákat. Az új létesítmény egyszerre több sportág gyakorlására alkalmas: kosárlabda-, röplabda-, lábtenisz- és tollaslabdapálya, valamint kültéri fitneszeszközök állnak a sportolni vágyók rendelkezésére.
2024-07-05: Belföld - :

Három egymás utáni vasárnap lesznek a választások, köztük december 1-jén

Hetekig tartó feszültség után tegnap megállapodtak a parlamenti és az elnökválasztás menetrendjéről a koalíciós pártok: az elnökválasztás első fordulóját november 24-én, a másodikat december 8-án rendezik meg, a parlamenti választást pedig a kettő között, december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén.