Éretlen érettségi

2024. július 10., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Nem zajlik le úgy érettségi Romániában, hogy valamilyen cirkusz ne övezze a vizsgák lebonyolítását vagy az eredmények közzétételét. Ha sokan buknak, azért van botrány, ha viszonylag jók az eredmények, azért. 

Idén sem történt ez másképp. Voltak kisebb rendellenességek a megmérettetés során – kiszivárgott tételek, a magyar gyermekek román vizsgájának értékelése körüli fejetlenség –, de az igazi ínyencség az előzetes eredmények közzététele után érkezett: megvádolták a minisztériumot, hogy külsősök bevonásával könnyített a szakemberek által összeállított tételsoron, nehogy választási évben megismétlődjön a próbaérettségin tapasztalt katasztrófa. Az edupedu.ro oktatással foglalkozó szakportál szerint egy héttel a vizsga előtt különböző iskolákban tanító tanárokat rendeltek be a minisztériumnak alárendelt oktatáspolitikai és felmérési központba, és átnézették velük a szigorúan titkos tételeket, azt kérték, ellenőrizzék, képesek lesznek-e a falvakon tanulók és a szakoktatásból érkezők átmenő jegyet írni.

Tulajdonképpen nem is lenne jelentősége a történetnek, hisz minden évben akadnak fanyalgók a tételek kapcsán, ki túl könnyűnek találja, ki túlzottan nehéznek értékeli. Előfordult, hogy a bukaresti oktatáspolitikai „szakemberek” olyan feladatot ötöltek ki, amelytől nemcsak a vizsgázó diákok, de a gyakorló pedagógusok is fogták a fejüket, s az is megtörtént, hogy a reálosoknak szánt könnyített román vagy magyar irodalom vizsga nehezebbre sikerült, mint a humán osztályban végzetteknek összeállított feladatsor. Volt, hogy azzal vádolták a tételírókat, saját fontosságukat bizonyítandó elitista, elrugaszkodott elvárásokat támasztanak, melyek nem alkalmasak egy átlagos tudás felmérésére, s majd minden évben elhangzik az is, hogy látszik, nem tanítanak, közük nincs a valósághoz. 

Minél többen buknak meg, annál több a fanyalgás, idén a viszonylag jó eredmények okán kicsit kevesebb. És éppen ezért elsikkad az az évekkel ezelőtt felmerülő, nagyon fontos kérdés, hogy ideje lenne Romániában is bevezetni a különböző szintű érettségit. Hiszen abszurd ugyanazt a tudást elvárni a városi elitiskolában tanuló diáktól, mint a szakiskolástól vagy a vokacionális képzésben részesülőtől. Háromszéken például az elméleti líceumok végzősei közül 87,3 százalék vette sikerrel az akadályt, a szaklíceumok diákjainak 29,15 százaléka kapta meg a legalább átmenő jegyet, a vokacionális osztályok végzőseinek 53,41 százaléka. Döbbenetes különbség, de ez mintha senkit nem érdekelne, kijött a tavalyinál jobb átlageredmény, van, mit ünnepelni.

Pedig, igen nagy, rendszerszintű hibára világít rá az, hogy a szaklíceumokba bejutott gyermekek 70 százaléka nem tudja megszerezni a továbbtanuláshoz szükséges diplomát, melynek egy alaptudást kellene igazolnia. Vagy az elvárások túl nagyok, vagy az elméleti oktatás katasztrofális ezekben az iskolákban. Vagy mindkettő igaz, ám ez mintha nem foglalkoztatná az oktatáspolitikusokat, csak az összképre figyelnek, és arra, hogy az eredmények legyenek legalább olyanok, mint tavaly. Pedig ha lenne egy alapérettségi, amely figyelembe venné a kevesebb elméletet tanuló gyermekek képzési szintjét is, és emelt szintű elvárásokat fogalmaznának meg az elit egyetemekre készülő, jó képességű diákok számára, akkor ki-ki választhatna tudása, tervei, igényei szerint. És nem kellene lebutítani a vizsgatételeket, arról vitatkozni, mit tett vagy nem tett a minisztérium a jobb eredményekért.

Ám ez, úgy tűnik, a bukaresti oktatási zsenik fejében meg sem fordul.

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-10: Közélet - Nagy D. István:

Fél órát ingyen tekerhetünk (Hamarosan indul a közösségi kerékpárkölcsönző)

Nagy valószínűséggel e hónap végétől használható lesz az önkormányzat által kialakított sepsiszentgyörgyi kerékpárbérlő (bike-sharing) rendszer, melynek 17 állomását már korábban elhelyezték a város különböző pontjain. Az önkormányzat a napokban közvitára bocsátotta a szolgáltatás odaítéléséről szóló határozattervezetet, mely a majdani díjszabásokat is tartalmazza. A rendszer révén 230 biciklit, illetve hat-hat időseknek és fogyatékkal élőknek szánt triciklit vehetnek igénybe a város lakói bérleti díj ellenében. 
2024-07-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás