Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ingoványos talajon - Simó Erzsébet

2009. február 14., szombat, Máról holnapra
Traian Băsescu kormánya harmadik belügyminiszterének eskütétele, majd beiktatása alkalmából mondott beszédeivel, illetve némely magyar vonatkozású kijelentésével visszaröpített az időben tizennyolc esztendőt.

Újra azt a felháborodott dühöt érezhette az ember, mint 1990 februárjában, amikor Ion Iliescu akkori ideiglenes frontelnök a forradalom utáni — mint utóbb kitetszett, látszólagos — békét a magyar szeparatizmus ostorozásával nem kívánt útra terelte. Elkezdődött a felfokozott magyarellenes kampány, megszületett az úgynevezett erdélyi román önvédelem radikális, idegengyűlölő szervezete, a Vátra, újraalakult — természetesen, a régi szekusokra alapozva — a Román Hírszerző Szolgálat, és hogy az új román demokratikus rend iránti esetleges elragadtatásunk végleg elillanjon, ránk szakadt Marosvásárhely fekete márciusa. E pillanattól az erdélyi magyarság minden gondolkodó tagja tudomásul vette: a kutya nem változott, csak a lánc.

Néhány nyugodalmasabb esztendő mégis megadatott számunkra, a Constantinescu-adminisztráció idején csökkent a nyílt nacionalista nyomás, a liberális kormányzat — néhány tagja kivételével — nem játszta ki a nacionalista kártyát, teret vesztettek a szélsőséges pártok is. Lám, ma már Vadim és Becali a parlament sáncain kívül politizál.

És jött helyettük országmegváltó hevületével az államelnök, Traian Băsescu, aki kormányalapítása, azaz december vége óta — minden bizonnyal újraválasztása érdekében — számunkra minősíthetetlen módon engedi ki a gőzt. Mint mindig, most is két kapura játszik, egyrészt az RMDSZ-t ostorozza, megítélése szerint a szövetség egyes politikusai úgy bántak a decentralizált intézményekkel, mint saját birtokaikkal, s most, mikor menesztenék egy-egy emberüket — dörög az államfő —, a kormány ellen lázítanak! Másfelől bűvölné a közembert: ,,a magyar nemzetiségű lakosság nem érezheti magára hagyottnak magát csak azért, mert az RMDSZ nincs kormányon". Ki is adta azonnal az ukázt, miszerint itt az ideje, hogy a kormány külön figyelmet fordítson a székely megyék infrastruktúrájára.

Duma, duma, a költségvetés-tervezet teljesen mást mutat, pénzelvonást minden vonalon — még az útépítés területén is.

S hogy vagdalkozása még sértőbb legyen, mert egyértelmű, hogy ez volt a szándéka, Európában a délszláv háború befejezése óta nem használt kifejezéseket rántott elő, amikor nem kevesebbet állított, mint azt, hogy Hargita és Kovászna megye egyes polgármesteri hivatalaiban ,,etnikai tisztogatás" zajlik, azaz menesztik a nem magyar nemzetiségű alkalmazottakat. Pedig — jelentette ki — mind az RMDSZ, mind az MPP vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk azt, hogy Románia egységes, szuverén és független nemzetállam. Autonómia soha nem lesz, s ha nem értjük véletlenül, miért, ő kész annyiszor elmagyarázni, ahányszor szükség van rá.

Értjük, hogyne értenénk. De tovább magyaráznia teljesen fölösleges. Mi tudjuk, mit akarunk, s azt is látjuk, hogy a román államfő igen ingoványos talajra tévedt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2009-02-14: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Sólyom László üdvözölte a Tőkés—Markó megegyezést
Sólyom László magyar köztársasági elnök üdvözölte, hogy a két erdélyi magyar szervezet megállapodott egy közös európai parlamenti EP-lista felállításáról. Az államfő tegnap telefonon tárgyalt Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szö­vetség elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztálya. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy Sólyom László már 2008-as székelyföldi látogatásán szorgalmazta az erdélyi magyarság minél szélesebb körű összefogását. Meggyőződése szerint a mostani megállapodás kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Romániában élő magyarok megfelelő európai szintű képviselethez jussanak.
2009-02-14: Közélet - x:

Felelőtlenek az államfő nyilatkozatai - Farkas Réka

Elítélik és felelőtlennek tartják Traian Băsescu államfő több ízben megismételt nyilatkozatait a megyei RMDSZ-es politikusok. Albert Álmos szenátor, területi elnök szerint jobban tenné az államelnök, ha finomabban bánna ezekkel a kijelentésekkel, a jövő történelme sok mindent hozhat.