Diktátor születik? - Farkas Réka

2009. február 16., hétfő, Máról holnapra
Pandóra szelencéjét nyitotta ki Traian Băsescu államfő magyarellenes nyilatkozataival, ezt tükrözi a Kovászna és Hargita megyei román civil szervezetek legfrissebb felhívása.

A Románok Civil Fórumának az elmúlt években számos közleménye, panaszáradata volt, ám mostani hangvétele a legsötétebb időszakot idézi. Míg eddig elsősorban a székelyföldi románság elnyomásáról panaszkodtak, most törvénymódosításokat követelnek, a magyarság tizennyolc év alatt nehezen kiharcolt jogait szeretnék eltörölni. Az államelnöki beintés azoknak a sötét, nacionalista erőknek nyújtott újra táptalajt, amelyek a kilencvenes évek elején tomboltak, s később, a demokrácia alakulásával elhalkulni látszódtak, egyre jellegtelenebbé váltak. Etnikai tisztogatással és feszültséggerjesztéssel vádolja a magyar vezetőket, miközben sorozatosan ismételt nyilatkozataival, igen kritikus válságidőszakban, maga ültetgeti a konfliktus magvát.

Hét végi kovásznai látogatása során is kiderült, nem megalapozottak kijelentései. A területi autonómia ellen az alkotmányra hivatkozva érvel, de később elismeri, az alaptörvény módosítása nélkül is megvalósítható, s az oly sokszor hangoztatott államelnöki soha nem valószínűvé szelídül. Miközben román igazgatókat követel az önkormányzatokba, nem figyel arra, hogy egyetlen irodavezetőt sem távolítottak el nemzetisége miatt, mi több, székelyföldi nemzettársai egyáltalán nem tolonganak a rosszul fizetett állásokért. Hírtévék által élőben közvetített sajtótájékoztatóján blazírtan jelenti ki: Románia területe oszthatatlan, és úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a területi autonómia nem jelenti a térség elszakadását, csupán egy másabb, nagyobb önállósággal rendelkező közigazgatási egységet.

Nem tudni, mire játszik Băsescu. Jobb indulatú elemzők szerint a párt nélkül maradt nacionalista szavazók voksaira pályázik, de van veszélyesebb felvetés is, mesterséges konfliktusgerjesztéssel saját elnöki hatalmát kívánja erősíteni. Fegyveres támadások, rablások, emberölések színesítik a híradók műsorát, heveskednek a székelyföldi magyarok, etnikailag tisztogatják a románokat — állítja, tehát erős államra, erőskezű vezetőre van szükség, olyanra, aki rendet teremt. A történelem igazolta már, gazdasági válságok termelték ki a legnagyobb diktátorokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2009-02-14: Közélet - x:

Interneten a könyvtár állománya

Megvalósult immár a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kilépése az internetre (http://www.kmkt.ro/search/main/), majdnem teljes állományuk — könyvek, CD-k, DVD-k — studírozható a számítógép segítségével.
2009-02-16: Sport - x:

Bajnokavatás (Torna) - Áros Károly

A Mihai Viteazul Főgimnázium sportterme adott otthont az általános iskolák idei tornabajnokságának. Túl a megyei bajnok címen növelte a verseny tétjét az országos bajnokság következő szakaszába jutás, majd az országos bajnokságra való kvalifikálódás.