Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. február 21., szombat, Belföld
Elfogadták a költségvetést

245 igen szavazattal 63 ellenében és egy tartózkodás mellett a parlament két háza tegnap elfogadta az idei állami költségvetési törvényt. A vita négy napig tartott, minden alkalommal késő estig, és személyeskedésektől sem volt mentes, de a végső szavazás után kitört a taps.

Az ülés feloszlatása előtt Emil Boc kormányfő köszönetet mondott a törvényhozóknak, és megismételte, hogy ez egy válságellenes, stabil gazdaságot, munkahelyeket biztosító, társadalmi szolidaritáson alapuló büdzsé. ,,Mindannyian nagyobb összegeket szerettünk volna — mondta Mircea Geoană SZDP-elnök is —, de egyelőre ennyit lehetett; most már azon kell lennünk, hogy nagyon átlátható és fegyelmezett módon költekezzünk."

A tanügy többet kapott

Egyetlen lényeges, nagymértékű módosítást szavazott meg tegnap a költségvetési törvény vitája során a parlament: a tervezettnél 650 millió lejjel több pénzt kap az oktatásügy, és ennek oroszlánrészét a kutatásra szánják. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter szerint a megemelt összeg akár a 33 százalékos béremelést is lehetővé teszi, ezt azonban a teljesítménytől teszik függővé egy még ezután benyújtandó törvénnyel. A módszert a tanügyi szakszervezetek segítségével dolgozzák ki, az elképzelések szerint a pedagógusok önmagukon végzik el a teljesítményfelmérést, de figyelembe veszik a kollégák, diákok, szülők véleményét is — jelentette ki a tárcavezető. A költségvetési törvénynek ez volt az utolsó nehéz kérdése, elfogadása után jelentősen felgyorsult a parlamenti munka. Kisebb összegekkel növelték az egészségügyi és a művelődési minisztérium kereteit is.

Az RMDSZ kész megtámadni

Az idei költségvetést rosszul állították össze, több terület fedezetlen, és a törvénytelenség határát súrolja, az RMDSZ kész megtámadni a dokumentumot az alkotmánybíróságon — nyilatkozta Frunda György szenátor, aki szerint első alkalommal szavazták meg a költségvetést ilyen mértékű arroganciával.

Fenyő és tulipán

A nemzeti összefogás listáját tartja az európai parlamenti választások egyetlen járható útjának a Hargita megyei MPP, amely tegnap közleményben szögezte le, hogy a fenyő és a tulipán koalíciója, Tőkés Lászlóval az élen, ,,biztosíthatja minden magyar választópolgár számára, hogy nyugodt lelkiismerettel szavazzon közös jelöltjeinkre". Végezetül arra kérik az RMDSZ vezetőit, hogy fontolják meg az összefogás történelmi lehetőségét, most ez csak rajtuk múlik.

Zuhan az autópiac

Erős csökkenést regisztráltak januárban a hazai autópiacon: 65 százalékkal kevesebb új gépkocsit adtak el, mint tavaly ilyenkor. Az autógyártók és -importőrök egyesületének adatai szerint idén alig több, mint hétezer új jármű talált gazdára, miközben 2008 januárjában majdnem húszezer. De olyan hónap is volt, amikor harmincezer gépkocsit adtak el. A Dacia tavaly hatezer, idén 1600 autót értékesített, a Ford tavaly kétezret, idén ennek egyhatodát. Az Opel márkájú autók eladása 76 százalékkal csappant.

A polgármester bányapárti

A Verespatakon tervezett aranybánya megnyitását szorgalmazza Eugen Furdui, a település polgármestere, aki a hatóságokhoz intézett nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy az ottani lakosság 80 százaléka munkanélküli. Szerinte a kormánynak sürgősen döntenie kell az Erdélyi-Szigethegységben fekvő település sorsáról, mert igencsak magukra hagyta a verespatakiakat. A demokrata-liberális elöljáró két megoldási lehetőséget lát: vagy beruháznak az egykori bányák felszámolásába, a környezet rehabilitálásába, a folyóvizek megtisztításába és a pusztuló helyi kulturális örökség megőrzésébe (erre legalább 260 millió euró kellene csak idén), vagy engedélyezik a kanadai aranykitermelő cég további működését. Furdui sérelmezi, hogy az egykori állami bányavállalat bezárása, vagyis 2006 óta Verespatakon semmilyen jelentős gazdasági tevékenység nem zajlik. A kanadai—román cég tervének engedélyeztetését a volt környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette, az új kormánynak azonban több tagja támogatja a bánya megnyitását. Becslések szerint 1600 tonna ezüst és 330 tonna arany található a földben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2009-02-21: Belföld - x:

Hírsaláta

VISSZAKERÜLT A TÚRÓ A PIACRA. A termelőknek nem kell bejegyeztetniük magukat ahhoz, hogy értékesíthessék termékeiket. Az erre vonatkozó, február elsejétől érvényes rendeletet hatálytalanította a kormány a Mezőgazdaságban Dolgozók Szakszervezetének és a Juhtenyésztők Egyesületének kérésére. Tehát ismét lehet tejtermékeket árulni a piacokon, de be kell tartani az egészségügyi előírásokat — mondta Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter. (Kolozsvári Rádió)
2009-02-21: Közélet - x:

Pert vesztett a városháza (Kovászna) — Bodor János

A kovásznai polgármesteri hivatal a brassói táblabíróságon megfellebbezte a megyei törvényszék 2008. november 7-i ítéletét, melyben elrendelte a városháza B szárnyának (egykori Deák-ház) természetbeni visszaszolgáltatását a volt tulajdonos örökösének, Orha Lívia brassói lakosnak.