Hírsaláta

2009. február 26., csütörtök, Belföld

NEM MENT KIJEVBE AZ ÁLLAMFŐ. Elmarad Traian Băsescu államfő február 25—26-ra Ukrajnába tervezett látogatása, a felek megállapodtak abban, hogy folytatják a találkozó előkészítését. A két ország közötti viszony az elmúlt években feszültségekkel volt terhes. A Fekete-tenger kontinentális talapzatának megosztása mellett komoly diplomáciai konfliktust gerjesztett a Kijev részéről tervezett Bisztroje-csatorna is. A két ország diplomáciai kapcsolataiban felgyűlt feszültséget némiképp enyhítette, hogy Románia határozottan kiállt Ukrajna NATO-csatlakozási törekvései mellett, és a tavaly áprilisi bukaresti NATO-csúcson, az Egyesült Államokhoz hasonlóan, támogatta Ukrajnának a NATO-tagság fontos lépcsőfokának tekinthető tagsági akciótervbe való bevonását. (Szabadság)

TÉTOVA RENDŐRSÉG. A fővárosi rendőrség szemmel láthatóan el akarja kenni a szombati bukaresti plázaháború feltételezett vétkesei, a Preda-féle Harcosok nevű banda bűneit. Termé­szetesen, mindenki tudja, hogy a GBS magán őrző-védő szolgálat sem vétlen, de Predáék garázdaságait rég ismeri a rendőrség, s mégsem tett ellenük. Kedden derült ki, hogy nemcsak Eugen Preda volt a belügy alkalmazottja sportolóként, hanem bandájának tagja egy csendőrségi alkalmazott is. A bukaresti lapok szerint a harc a plázában lévő kaszinóért folyik, nem is annak őrzéséért, hanem a szerencsejátékok környékén szép jövedelemre szert tevő különféle uzsorásbandák (Predáék is ebből éltek) biztonságáért, a konkurencia eltávolításáért. (Ziare.com)

NEM TÁMADJÁK MEG. Sem az RMDSZ, sem a liberális párt nem támadja meg az alkotmánybíróságon az idei állami költségvetési tervet, mert úgy látják, a továbblépéshez olyannyira szükséges, hogy minden perc késedelem beláthatatlan károkat okoz az országnak. (Realitatea)

KÉTBALKEZES KOMMANDÓS. Kézen lőtte magát az Otopeni nemzetközi repülőtéren egy kommandós, a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) terrorizmusellenes brigádjának egyik harcosa. A hírek szerint azért, mert nem kezelte megfelelően a fegyverét. Az RHSZ szóvivője, Marius Bercaru elmondta, más nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett. A terroristák ellen kiképzett harcost kórházba vitték, hogy ellássák a sebét, az esetet egy ügyész és az RHSZ szakértőinek bizottsága vizsgálja. (Realitatea.net)

ELMARAD A FÉLSZIGET? Nagy valószínűséggel idén elmarad Erdély legnagyobb koncertrendezvénye, a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál ― értesült megbízható forrásból a hirmix. A szervező cég azzal számol, hogy a gazdasági válság miatt sok támogatótól elesnek, ráadásul az is bizonytalan, hogy idén használhatnák-e a marosvásárhelyi helyszínt. Az erdélyi fesztiválban 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, a magyarországi Sziget Fesztivált is szervező cég jelentős megszorításokra készül, emiatt inkább az idei Sziget költséghatékony megrendezésére összpontosítana.

AZ ELSŐ MAGÁNNYUGDÍJ. Átadták az első kötelező magánnyugdíjat a múlt hét végén. A különlegesen nehéz munkakörülmények között (radioaktív környezetben) dolgozó alkalmazottat 39 éves korában nyugdíjazták, és pár hónapos befizetése után felvette a teljes összeget, ami felgyűlt a nyugdíjszámláján. A Generali ügyfele volt, és több mint négyszáz lejt kapott. Mivel egyelőre még nem fogadták el a magánnyugdíjak kifizetési rendszerére vonatkozó jogszabályt, aki korábban megy nyugdíjba, egy összegben fizetik ki a járadékát. (Manna)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2009-02-26: Közélet - x:

Kevesebbet, de fizetnek

A közlekedési minisztérium erre az évre 420 millió eurót fizet az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel cégnek ― mondta tegnap Radu Berceanu szakminiszter. Az amerikai céggel aláírt jegyzőkönyv értelmében ebből 140 millió a román állam tavalyi hátraléka, 280 millió pedig az idén tervezett munkálatokra fordítandó.
2009-02-26: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Lezuhant egy repülőgép Amszterdamban
Leszállás közben lezuhant egy török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légikikötő közelében, a fedélzeten lévő 135 ember közül kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma meghaladja a nyolcvanat. Túlélők arról számoltak be, hogy az Isztambulból körülbelül fél tizenegykor érkező Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, mintegy ötszáz méterre a leszállópályától és száz méterre egy autópályától. Becsapódás után a gép törzse három részre törött, egyik hajtóműve pedig leszakadt.