Hírsaláta

2009. március 3., kedd, Belföld

BOCNAK NEM KELL KANCELLÁRIA. A kormányügynökségek átszervezési folyamata a miniszterelnöki kancelláriahivatal felszámolásával kezdődik, amelyet tíz napon belül már meg is fognak szüntetni — jelentette be Emil Boc kormányfő. A miniszterelnök csak egy tanácsosi testületet tart meg. Miután a kancellária megszűnik, a kormányfőnek lesz egy államtitkárokból és tanácsosokból álló kis testülete, amely valószínűleg a kormányfőtitkárságon fog működni — tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

HÁTRÁNYBAN — ORTODOX TEMPLOMERDŐBEN. Miközben az ortodox egyház egymás után építi templomait, országszerte 800-at, a történelmi magyar egyházak közel két évtizede pereskednek egykori jogos ingatlanjaikért és ingóságaikért. 1400 épületükből a Román Restitúciós Bizottság 2009. január 1-jéig 806 épületet adott vissza, ám ennél jóval kevesebb a valóságban is birtokba vett ingatlanok száma — írja a HírMix.

GYENGÉN SZEREPELT A ROMÁN TURIZMUS A HUNGEXPÓN. Adottságaihoz képest a leggyengébb kiállítási anyaggal képviselte magát Románia a budapesti Utazás 2009 kiállításon. Ez a térség egyik legnagyobb rendezvénye, négy nap alatt negyvenezren látogatták meg. Románia azonban képtelen volt kihasználni ezt a lehetőséget. A promóciós anyagok a szánalmas kategóriába tartoztak, most is ugyanazokat a kilencvenes évek elejét idéző design-nyomtatványokat adták az érdeklődőknek, mint a korábbi kiállításokon. (HírMix)

FORDÍTJÁK, DE NAGYON ROSSZUL A MAGYAR TANKÖNYVEKET. Ékezethibák, elmaradt betűk, rossz szóelválasztások, magyar szövegben felejtett román szavak szórakoztatják a leckét tanuló diákokat. De a hemzsegő helyesírási, nyelvhelyességi és fordítási hibák mellett tárgyi tévedések is akadnak például a IX. osztályos, magyar nyelvű biológia-tankönyvben. A tanárok folyamatosan javítják a hibákat, hogy használható legyen a 2004-ben kiadott tankönyv. Kétségkívül sok mindent ki kellene javítani, helyreigazítani a minőségi és hatékony közoktatás érdekében — jegyezte meg Ecaterina Andronescu, majd hozzátette: a tankönyvekkel kapcsolatos gondokról még tárgyalni fognak. (Duna TV)

GYŰL A BIZONYÍTÉK GRIBENKO ELLEN. Azonosította egy tanú Szergej Gribenkót mint a brassói valutaváltónál elkövetett gyilkosság és fegyveres rablás elkövetőjét. A tanú a valutaváltó alkalmazottja, akit a támadó súlyosan megsebesített, s amióta elhagyta a kórházat, rendőri védelem alatt áll. (Gardianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2009-03-03: Közélet - x:

Látnivalók minisztereknek (A múlt hét) — Kuti János

Vannak vidékek, amelyeket természeti csapások érnek. Ilyen például a sáskajárás. Szerencsére nálunk csak miniszterjárások vannak. Alig másfél hete már három miniszter járt Csíkban. Rajtuk kívül még Băsescu és felesége Bálványoson egy disznótortúrán. Szegény disznóknak disznó egy tortúra lehetett. Az elmúlt hét végén aztán ismét kaptunk három minisztert. Ha így megy, fellendül idegenforgalmunk.
2009-03-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Árulással gyanúsított altiszt
Árulás gyanújával tartóztatták le Floricel Achimot, a védelmi minisztérium berkeiben szolgálatot teljesítő altisztet. A szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály nyomozói államtitkok kiadásával vádolják az altisztet. Ugyancsak előzetes letartóztatásba került Zikolov Marinov bolgár állampolgár, akit kémkedéssel vádolnak.