Hírsaláta

2009. március 4., szerda, Belföld

MINT A FÉRFIAK. Egy marosvásárhelyi angoltanárnő bíróságon érte el, hogy a férfiaknak megszabott nyugdíjkorhatárig, 65 éves koráig dolgozhasson. A munkatörvénykönyv szerint a nők 59 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. Az ítélet jogerős, viszont nagy lelkierő kellett az elhúzódó bírósági eljáráshoz, mondta a tanárnő, aki most azt ajánlja kolléganőinek, akik nem akarnak 59 évesen nyugdíjba vonulni, hogy forduljanak bátran a bírósághoz. (Realitatea.net )

BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL. Hivatalos becslések szerint Romániában a lakosság húsz százalékának nincs érvényes egészségügyi biztosítása. Az adat azért megdöbbentő, mert dolgozó felnőttekről van szó, akiknek vagy azért nincs biztosításuk, mert a munkaadó nem fizette be a bérek után járó illetékeket, vagy maguk próbálnak így spórolni. Kisebb bajban vannak betegség esetén az egyéni vállalkozók, mint a munkakönyves alkalmazottak. Előbbiek az utolsó percben is köthetnek szerződést, és ha kifizetik a fél évre szóló összeget, azonnal él a biztosításuk. A munkakönyves alkalmazottak nagy részét gyakran a kórházi ágyon éri a hír, miszerint munkaadója nem fizette a járulékot. Számukra nem marad más, mint kifizetni a kórházi kezelést, és reménykedni, hogy törvényes úton visszaszerezhetik ezt a pénzt a hanyag munkaadótól. (Duna TV)

DROGHATÁSÚ TEÁK. Több tucat romániai boltban árulnak olyan növénykeverékeket, amelyek hatása hasonló a drogokéhoz. Egyesek a fogyasztók szerint még a marihuánánál is erősebbek ― írja az Agerpress hírügynökség. Az üzleteket Amszterdamhoz hasonlóan coffee shopoknak vagy fly shopoknak hívják, általában cigarettát és növénykeverékeket árulnak. Az interneten is több tucat ilyen üzlet működik. Gyógyszerészek szerint ezeknek a növényeknek a fogyasztása hosszú távon is hasonló a drogokéhoz: pszichikai függőség, hallucináció alakulhat ki.

ROMÁN VILÁGKONGRESSZUST TERVEZNEK. A világszerte élő románok első kongresszusát tervezik — nyilatkozta Eugen Tomac államtitkár. Céljuk a románok jobb társadalmi beilleszkedése választott hazájukban. (Rador)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-04: Közélet - x:

De mi lesz az ágyúkkal?! (Glossza)

Félelmetes hírt közölt a minap a marosvásárhelyi rádió román hírszolgálata: két Hargita megyei férfinél két darab — gyilkoló-fegyvernek (,,letálisnak") nem minősülő — sportlégpuskát találtak, s ami még szörnyűbb: engedélyük sem volt a puskákhoz!
2009-03-04: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Kémbotrány: beismerő vallomás, kiutasított ukrán attasé
Beismerte, hogy államtitoknak minősülő katonai dokumentációkat adott át egy bolgár állampolgárnak Florinel Achim, a védelmi minisztérium egyik altisztje, akit bűntársával együtt a hét végén letartóztattak. Achimot hazaárulással, Marinov Zikolovot pedig kémkedéssel gyanúsítják. A hatóságok tegnap hozták nyilvánosságra a két férfi letartóztatásának indoklását. Ebből kiderül: Achim a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó egyik gyalogsági hadosztály altisztjeként dolgozott, ennek a hadosztálynak az egységei Irakban és Afganisztánban teljesítenek szolgálatot.