Hírsaláta

2009. március 5., csütörtök, Belföld

BĂSESCU?, BOC? A bukaresti román sajtóban olyan hírek látnak napvilágot, miszerint Băsescu helyett Emil Boc jelentkezik az államelnöki funkció betöltéséért kiírt választásokon. Boc tagadja ennek lehetőségét, de Elena Udrea erről beszélt, s közismert tény, hogy a párt belső híreit, a hatás lemérése céljából épp az említett hölgy szokta a közvélemény elé tárni. Băsescu miniszterelnök szeretne lenni, de ezt a cserét alkotmányos eszközökkel meglehetősen nehéz végrehajtani, s annak sincs nagy valószínűsége, hogy Boc eredményes lehet egy ilyen versenyben. (Realitatea)

ÚJ CSAVARGÓK ILIESCU ELLEN. ,,Új csavargóknak" nevezi magát fiatalok egy csoportja, mely azzal vádolta Ion Iliescu volt államfőt, aki épp 79. születésnapját ünnepelte a szocdemek székházában, hogy felelős a 1989-es forradalom idején elhunyt több fiatal haláláért. A rendfenntartó erők hét tiltakozót állítottak elő. (Rador)

VAN, AHOL JÓL KERESNEK. Bukarestben a legnagyobb az országban a bruttó átlagbér: 1000 euró havonta, míg az ország többi részén, kivéve a Bánágot és Munténiát — 500 euró. Az említett két régióban 950, illetve 750 euróra teszik az átlagkeresetet — írja a Business Standard.

BRÜSSZELBE IGYEKEZNEK A HÖLGYEK. Alina Mungiu-Pippidi a iaşi-i D-LP europarlamenti képviselője akar lenni. Úgy néz ki, a tagság is támogatja jelölését. Színes lesz a demokratajelölt-paletta, a hírek szerint Mungiutól Elena Băsescuig terjed. (România liberă)

TÖRLIK, NEM TÖRLIK. A munkaügyi tárca pénteken bocsátotta közvitára honlapján a sürgősségi kormányrendelet tervezetét, amely bizonyos szabályozásokat vezet be az állami intézmények személyzeti költségeire vonatkozóan, csökkentve vagy eltörölve bizonyos bérpótlékokat. Azóta úgy néz ki, a kormány visszakozott, bizonyára a választásokra való tekintettel kegyelmesebben kíván bánni a közalkalmazottakkal. (Adevărul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-05: Közélet - x:

Indulhat a bűnvádi eljárás Năstase ellen

A képviselőház tegnap 158 szavazattal 128 ellenében engedélyezte, hogy az ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson Adrian Năstase volt miniszterelnök ellen. A parlament alsóháza az előző napon fogadta el a házszabály módosításáról szóló indítványt. Ennek értelmében a szavazáson az egyszerű többség elegendő ahhoz, hogy egy volt vagy jelenlegi, képviselői mandátummal is rendelkező miniszter ellen bűnvádi eljárás indulhasson. Eddig ugyanis minősített többségre volt szükség, emiatt a képviselőházban többször is sikerült megakadályozni, hogy Năstase ellen az ügyészség megindíthassa az eljárást.
2009-03-05: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Harminc nap az átszervezésre
Két hónapon belül kidolgozzák az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság és a közigazgatás decentralizációjára vonatkozó jogszabályokat — közölte a kormány tegnapi ülése után Emil Boc miniszterelnök.