Hírsaláta

2009. március 11., szerda, Belföld

TÍZ GYANÚSÍTOTT. Petre Tobă, a román rendőrség vezetője bejelentette, több mint tíz személyt gyanúsítanak a Transilvania Bank egyik kolozsvári fiókjának februári kirabolásával. Mint ismeretes, február 13-án két fegyveres személy tört be a bankba, egy őrt bántalmazott, és 246 000 lejt lopott el a kasszából. (Libertatea)

GYÉRÜLNEK A BEFEKTETŐK. Huszonöt százalékkal kevesebb pénzt hoztak a külföldi befektetők januárban, mint tavaly ilyenkor. A külföldi részesedéssel létrehozott vállalatok idén januárban 410 millió euróval növelték a tőkéjüket, miközben tavaly januárban 560 millió eurós beruházásokra került sor. Emellett jelentősen kevesebb az újonnan alapított cég is. (Ziare.com)

EGY MAGYARRAL KEVESEBB. Leváltották Tonk Gabriella államtitkárt, az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság vezetőjét. A kormány helyette a szociáldemokrata Luminiţa Anghel könnyűzene-énekest nevezte ki. Anghel tavaly kezdte el politikai pályafutását, amikor a Szociáldemokrata Párt színeiben indult a parlamenti választásokon, de nem szerzett mandátumot. A kinevezéséről szóló határozatot a miniszterelnök pénteken írta alá. (Ziare.com)

JÓSLAT SZOCDEMEKNEK. A Szociáldemokrata Párt nem önszántából fog kilépni a kormányból, hanem maga Traian Băsescu fogja őket kidobni — véli Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke. A politikus szerint a szocdemeket Băsescu addig fogja elűzni, amíg még államelnök. Különben Orbannak meggyőződése, hogy Băsescunak ez az utolsó államelnöki éve. (Figyelo.ro)

CSÖKKEN A SZÁMÍTÓGÉPPIAC. A hazai számítógéppiac 18,5 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben annak ellenére, hogy a laptopeladások 13,7 százalékkal nőttek — derül ki az IDC Románia felméréséből. 2007 utolsó negyedéhez képest az asztali PC-rendszerek eladásai 39,5 százalékkal lettek kisebbek. (România liberă)

LÁZADNAK A KONZERVATÍVOK. Felbomlani látszik az SZDP—Konzervatív Párt koalíció. A Voiculescu nevével fémjelzett párt azt nehezményezi, hogy nem kapták meg a koalíciós szerződésben megszabott öt százalékot a vezető állásokból. A KP március 21-i vezetőségi ülésén a jelek szerint úgy dönt, hogy egyedül indul az európai parlamenti választásokon. (Antena3)

CSELEKVŐ ÜZLETEMBEREK. Sorin Ovidiu Vântu azt állítja, hogy legalább százötven embere dolgozik a közszférában. Neveket nem mondott, csak annyit jelentett ki, hogy az államnak van rendőrsége, más védelmi intézményei, ha azok képtelenek a cselekvésre, az üzletemberek cselekednek. (Gardianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-11: Közélet - x:

Róka fogta csuka... — Magyari Lajos

Traian Băsescu államelnök újabb országértékelő beszédében, melyet a parlament plénuma előtt makogott el, egyetlen követhető, tisztázó gondolatot sem volt képes kifejteni. Nem lehet tudni nagy expozéja nyomán, hogy az államfő akarja-e például a Boc-kormány hitelfelvételi szándékát támogatni, s azt sem, hogy miként is látja a válságból való kilábalás más útjait. Ilyen zavaros és zűrzavaros még soha nem volt eleddig, mert hol azt állítja most is, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kár tárgyalni, hol meg azt, nincs más megoldás, mert ha nem fogadjuk el diktátumaikat, Románia nemzetközi hitelminősítése alaposan leértékelődhet.
2009-03-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Biztos a hitelfelvétel
19 milliárd euró hitelt igényel Románia az Európai Bizottságtól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a pénzügyminisztérium és a jegybank becslése szerint. Az egyik munkaváltozat szerint 12 milliárd eurót az IMF adna kölcsön, az Európai Unió pedig hétmilliárd euróval egészítené ki a hitelt. Ma érkezik és két hétig Romániában tárgyal az IMF küldöttsége.