Hírsaláta

2009. március 12., csütörtök, Belföld

MARADNAK A BÉRPÓTLÉKOK A TANÜGYBEN. A munkaügyi miniszter megígérte az oktatási szakszervezeteknek, hogy az oktatásban megmaradnak a bérpótlékok: vagyis az érdemfizetés, a túlórapénz, a könyvekre juttatandó évi 100 euró, az ingázási pénz és a havi kétszázalékos díjazási alap — jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációjának első alelnöke. (Paprika Rádió)

NEGYVENKÉT KILOMÉTER AUTÓPÁLYA. Radu Berceanu szállításügyi miniszter bejelentette, hogy év végéig 42 kilométert fejeznek be az észak-erdélyi autópályából, ezenkívül 30 kilométert a Bukarest—Ploieşti közötti sztrádából. A nyolc szakaszra osztott észak-erdélyi autópálya 415 kilométer hosszú lesz, ebből 55 kilométer híd és átvezető út. A befejezés határideje 2013—2014. A Bechtel jelenleg az Aranyosgyéres—Bors szakaszon dolgozik, ezen belül pedig: Aranyosgyéres—Gyalu és Baromlak—Bors között. (Realitatea)

POLITIKUS INTÉZMÉNYVEZETŐK. A szenátus plénuma elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek nyomán politikai akarat függvényében könnyebben leválthatók az intézményvezetők. A módosítás értelmében a decentralizált intézmények vezetői ezentúl nem köztisztviselők lesznek, hanem politikai alapon nevezik ki, és ugyanígy le is válthatják őket, az intézmények igazgatóhelyettesei továbbra is köztisztviselők maradnak. A törvény vitáján Cseke Attila frakciótitkár elmondta, a jogszabály szörnyszülött közigazgatási rendszert eredményez, hiszen a köztisztviselők és a politikusok egymásnak adnak majd utasításokat. A jogszabály-módosítást várhatóan hasonló gyorsasággal tűzik a képviselőház napirendjére is. Amennyiben elfogadják, gyorsan lecserélhetőek lesznek a magyar vezetők is, annak ellenére, hogy ők ezekbe a tisztségekbe versenyvizsgával kerültek. (Mediafax)

ISMÉT VÁLTOZNI FOG A REGISZTRÁCIÓS ADÓ. Megint módosítaná az autók bejegyzési adóját a környezetvédelmi minisztérium. Nicolae Nemirschi tárcavezető a jelenlegi adó helyett egyéves illetéket vezetne be, amelyet a járművek hengerűrtartalma és szén-dioxid-kibocsátása szerint állapítana meg. Ezt az illetéket már a motorkerékpároknál is alkalmazná. A javaslatot legkésőbb ősszel megvitatja a parlament, és amennyiben elfogadja, az adót még az év vége előtt bevezetik. (Realitatea)

PAPA LÁNYA POLITIZÁLNI AKAR. Alina Mungiu Pippidit, a romániai civil társadalom egyik kiemelkedő személyiségét, a Román Akadémiai Társaság társelnökét a iaşi-i demokratikus-liberális párt felkérte, hogy induljon a párt listáján a nyári európai parlamenti választásokon. Pippidinek néhány kikötése volt, egyebek közt kérte, hogy ne rokoni alapon kerüljenek a jelöltlistára az emberek. Nyilvánvaló, hogy Elena Băsescura célzott. Egyelőre zavart hallgatás ülte meg a pártot, úgy tetszik, senki nem meri közölni a kisasszonnyal, hogy jó lenne egy ideig háttérben maradnia. Az elnök meg mossa kezeit, azt állítja, lánya nagykorú. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-12: Közélet - x:

Mit ünnepelne az MPP elnöke? (Jegyzet) — Farcádi Botond

Ünnepre készül a Magyar Polgári Párt elnöke. Elképzelése szerint az alakulat hét végén esedékes, gyergyószentmiklósi kongresszusán a párt bejegyzésének első évfordulóját ünnepelnék. A szervezeten belül mégsem örömteli várakozás előzi meg az eseményt, hanem sárdobálás, vádaskodások, rágalmazások hangzanak el, feszültség és zűrzavar uralkodik.
2009-03-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Megkezdődtek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal
Két hétre Bukarestbe érkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a román hatóságokkal együtt kiértékelje az ország makrogazdasági helyzetét. A szakértői csoport ez alkalommal a Románia által igényelt kölcsönről is tárgyal, amely az Európai Unió, a Világbank és más pénzügyi intézmények által támogatott, átfogó pénzügyi csomag részét képezi.