Hazai gazdaságVészjelző folyamatok — Ferencz Csaba

2009. március 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió kölcsönéért folytatott tárgyalások szempontjából jól alakult Románia folyómérlege az év elején. Ám a folyamatok összességükben az egyre mélyülő válság hatását jelzik, miközben januárban tovább csökkent az ipari termelés.

Az ország folyómérleghiánya januárban 525 millió euró volt, 54,6 százalékkal kevesebb a tavaly januári 1,157 milliárdnál ― jelentette a Román Nemzeti Bank. A nagy csökkenést a legnagyobb tétel, a külkereskedelem visszaesése okozta. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmének hiánya negyedére fogyott, 267 millió euróra a tavaly januári 1,057 milliárdhoz képest. Azonban e mögött az export 21,3 százalékkal 2,49 milliárd euróra, a behozatal 34,7 százalékkal 2,757 milliárd euróra apadt.

A januári hiányt azonban bőven fedezte a működőtőke-beáramlás, ez 912 millió euró volt a tavaly januári 603 millió euró helyett. A januári tőkeimportban a legnagyobb szerep az amerikai Ford autógyáré volt, 208 millió euróval. Ezzel a tőkeemeléssel a Ford a craiovai autógyárát támogatta, amelyet 2007-ben vett meg a dél-koreai Daewoo-tól. A német Schaeffler autóalkatrész-gyártó 50 millió eurót, a svájci Roche gyógyszergyár 37,7 millió eurót hozott januárban. Az országos cégbíróság statisztikája szerint januárban összesen 417 millió euró tőkeberuházást hajtottak végre a Romániában működő külföldi cégek. Ennek az összegnek majdnem a felét a Ford tőkeemelése tette ki. Eszerint a tavalyi évhez képest 25 százalékos visszaesés volt a külföldi tőkeberuházásokban, hiszen tavaly januárban 560 millió eurót fektettek be Romániában a külföldi beruházók. A két statisztika között az eltérést az okozza, hogy a Román Nemzeti Bank a külföldi cégek romániai leányvállalatainak nyújtott tulajdonosi kölcsönöket, és az újra befektetett profitot is számon tartja, a céghivatal pedig csak a beruházott új tőkét összesíti.

Románia egyébként a múlt héten elküldte az Európai Bizottságnak azt a levelet, amelyben az uniós pénzügyi segítségről szóló hivatalos tárgyalások elkezdését kéri. A hitel mértékét a brüsszeli bizottság és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel folytatandó tanácskozások során állapítják meg.

Mindeközben nem túl biztatóak az év eleji gazdasági statisztikák. Januárban 12,1 százalékkal esett az ipari termelés a decemberi 19,2 százalékos zsugorodást követően. Ugyanakkor elemzői vélekedés szerint a jobb havi adat már némi stabilizálódást jelez, az iparági ,,sokk" november és január közé esett. Románia növekedési üteme 2008 negyedik negyedében 2,9 százalékra lassult a harmadik negyedévi 9,2 százalékos ütemről a Kelet-Európát sújtó, a piacok beszűkülésével járó globális válság hatására.

A fogyasztás, ami a hazai gazdasági növekedés fő motorja volt az elmúlt években, 2,8 százalékkal csökkent a negyedik negyedben az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik negyedévben még 13,8 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás. Az ipari termelés 7,7 százalékkal esett az utolsó negyedben, és a beszűkülő kereslet miatt számos vállalat a gyártás ideiglenes leállítására, elbocsátásokra kényszerült. Mindezek ellenére a becsült 7,1 százalékos tavalyi növekedési ütemével Románia az EU egyik leggyorsabban bővülő gazdasága volt. A szakértők az idei évre viszont alig egyszázalékos növekedést várnak, de a visszaesést sem tartják kizártnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2009-03-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de Isten akaratába megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér, anyós, nagymama, anyatárs, keresztanya, rokon, jó szomszéd és kedves ismerős,
BENDE ISTVÁNNÉ
NAGY AMÁLIA
életének 74., boldog házasságának 48. évében 2009. március 17-én hajnalban csendesen elhunyt.
Drága halottunkat folyó év március 19-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a kantai temetőben.
Bánatos férje, lánya és családja
7254192
2009-03-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Ünnepi bornapok Kézdivásárhelyen — Iochom István

Rácz Károly és Vitáris Miklós — a bor mindig jókedvet ád
Nemzeti ünnepünk előtt Rácz Károly polgármester és Sükösd Ede magánvállalkozó, az Ilu üzletlánc tulajdonosa első alkalommal szervezett ünnepi bornapokat a Vigadóban. Korábban a Taverna Panzióban Hegedűs Ferencnek és Szarvadi Lorándnak köszönhetően már több alkalommal tartottak borkóstolót, ám a mostani nemzetközi kitekintésű, kétnapos rendezvény igazi borünnepet hozott az udvarterek városába.