Röviden

2007. augusztus 1., szerda, Világfigyelő
Cenzúrázzák a szlovák televízió híradóját

Cenzúrázással, a kormány elvárásaihoz való igazodással vádolják a szlovák közszolgálati televízió vezetését a média híradójának volt munkatársai, akik a szólásszabadsággal összeegyeztethetetlen gyakorlat elleni tiltakozásuk jeléül önként vagy kényszerűen távoztak az STV-ből.

Néhányan már az év elején hátat fordítottak a híradó szerkesztőségének, miután Eugen Korda ismert riporter — politikai nyomásra — kiszorult a médiából. Előzőleg oknyomozó riportfilmben igyekezett feltárni a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig esetének körülményeit. Hasonlóképpen távozott a köztévéből Stefan Hríb, egy éjszakai beszélgetőműsor vezetője, aki rendszerint kényes kérdéseket firtatott műsoraiban. Radim Hreha, az STV elnöke tagadja a politikai nyomás vádját, s a ,,belső kommunikáció zavaraival" magyarázza a szerkesztők távozását. A jövő hétre mégis összehívták a köztelevízió legfelsőbb felügyeleti szervét, hogy megvizsgálja a televízióban kialakult állapotokat.

A brit hadsereg kivonult Észak-Írországból

Hivatalosan is lezárult a brit hadsereg harmincnyolc éve kezdődött észak-írországi küldetése, amelynek során a helyi rendőrségnek segített a rendfenntartásban. Mától hivatalosan is egyedül a rendőrség dolga a biztonság fenntartása Észak-Írországban. A brit és az ír kormány örömmel fogadta a brit hadsereg leghosszabb küldetésének szimbolikus lezárását. Ez alkalomból az észak-írországi protestáns, koronahű Demokratikus Unionista Párt a brit hadsereg áldozatait méltatta. A misszió harmincnyolc éve alatt 763 brit katona vesztette életét az északír konfliktusban. A radikális katolikus britellenes mozgalom, a Sinn Féin politikusai viszont kiemelték: a katolikus írek megszállóként tekintettek az Észak-Írországban állomásozó brit katonákra, akik elnyomó rendszert tartottak fenn a tartományban.

Nincs áttörés

Irak arab szomszédai nem ígértek semmi lényegesen újat az Egyesült Államoknak tegnap az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ahol Condoleezza Rice ameriai külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter együttesen próbálta meg rávenni őket arra, hogy tegyenek többet Irak stabilizálásáért és Irán megerősödése ellen.

Tömeges menekítés

Eddig közel tizenegyezer embernek kellett elhagynia lakhelyét a Kanári-szigetek két tagján napok óta pusztító nagy kiterjedésű tüzek miatt. A Gran Canaria szigetén péntek óta tomboló tűz elől mostanáig 5200 embert kellett evakuálni, s a lángok összesen tízezer hektárnyi területet taroltak le. Egy másik tűz miatt, amely hétfőn keletkezett Tenerifén, a szigetcsoport turisták által leginkább látogatott másik tagján 5700 embert kellett kimenekíteni lakhelyéről. Itt tizennégyezer hektáron tombolnak a lángok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2007-08-01: Világfigyelő - x:

Elhunyt két világhírű filmrendező

Ingmar Bergman
Meghalt Ingmar Bergman svéd filmrendező 89 éves korában. Hétfőn a svédországi, balti-tengeri Farö szigetén lévő otthonában érte a halál.
2007-08-01: Közélet - Ferencz Csaba:

Kincsünk az ásványvíz

Évente mintegy kétmilliárd liter feltárt természetes ásványvizet lehetne kitermelni Romániában, ennek alig felét hasznosítják különböző formában. A tartalékok azonban gyakorlatilag felbecsülhetetlen mennyiségben rejtőzködnek a föld mélyén. A feltárt tartalékok fele Székelyföldön található. Ugyanakkor a szénsavas ásványvizek több mint kilencven százalékát Hargita és Kovászna megyében palackozzák.