Háromszékiek a sportvilágban - Áros Károly

2009. március 23., hétfő, Sport

Egy új sportág — már ami Háromszék sportéletét illeti — követel teret megyénk sportmozgalmában: a kick-box. A közelmúltban egy debreceni gálaestén Európa-bajnoki címmérkőzésen a sepsiszentgyörgyi

Szabó István

kiütéses győzelemmel elhódította a 86 kg-osok bajnoki címét s a vele járó övet.

István 1989. szeptember 19-én született Sepsiszentgyörgyön. Tanulmányait a Váradi József Általános Iskolában kezdte, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában érettségizett a számítástechnikai szakon, jelenleg a brassói Transilvania Egyetem testnevelési karán elsőéves.

Különös vonzalmat érzett a küzdősportok iránt. A birkózással kezdte a Kós Károly Iskolaközpont-ISK szakosztályában Kertész Dávid irányításával. Sokáig nem szaggatta a szőnyeget, átváltott a karatéra, itt Préda Csaba vezette be a sportág rejtelmeibe. Már jól ismerte az ábécéjét, amikor megkereste Petre Olteanut, s beiratkozott a dzsiudzsicura, itt másfél évet töltött, aztán újra váltott. Következő sportága a kick-box lett, edzője pedig Papp Ferenc, sportegyesülete a Brassói FC.

Ilyen gazdag háttérrel, ilyen sokoldalú képzettséggel a kick-box mellett megpróbálkozott egy másik küzdősporttal, a K1-gyel. És sikeresen. A két szakágban — kick-box és K1 — hét mérkőzést vívott, s valamennyit kiütéssel nyert meg. A hét győzelembe belefér egy amatőr világbajnoki cím s a legutóbbi siker, az Európa-bajnoki öv. Egyébként ez az övmérkőzés, melyet a magyarországi Lénárt Tamással vívott, volt a leghosszabb, nem egészen három menetet tartott (egyébként hétmenetesek a mérkőzések), a többi hat egy-két menetig tartotta lázban a közönséget.

Kitűnő adottságai közül lábmunkáját emeli ki. A két küzdősportág közül a K1-et szereti jobban. Nem titkolja, nem rejti véka alá tervét, hogy megpróbálja a K1 világbajnoki címét is megszerezni. Tudja, nagyon hosszú és nehéz, göröngyös út vezet a címmérkőzésig, de megpróbál élni a lehetőséggel, adottságaival. Természetesen, a kick-box világbajnoki címére is gondol, de itt előbb meg kell védenie Európa-bajnoki címét, aztán elindulni súlycsoportja ranglétráján, mérkőzésről mérkőzésre kapaszkodva fel egészen a címmérkőzésig.

,,És közben tanulni is kell, testnevelő tanári oklevelet szerezni — vallja —, mert csak a küzdősportokból megélni nagyon nehéz. Na meg aztán a távolabbi jövőre is gondolnom kell, azt meg kell alapoznom, azt be kell biztosítanom ezzel a tornatanári végzettséggel. A katedra mellett oktathatom a két küzdősportot is. A két munkakör nem zavarja, sőt, kiegészíti egymást."

Sok sikert mindkét pályán, Szabó István!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2009-03-23: Sport - x:

Kosárlabda, A-osztály: Sepsi BC—Sportul Studenţesc 112—48 (36—14, 25—9, 25—10, 26—15) - Tibodi Ferenc

Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy ezer néző. Vezették: Ionuţ Morar, Dragoş Nicolae.
2009-03-23: Sport - x:

Egy győzelem, egy vereség (Kézilabda)

S mindez a papírformának megfelelően. Szombaton az Ifjúsági I-es Iskolás Sportklub a Csibin-parti városban diadalmaskodott: Nagyszebeni ISK—Sepsiszentgyörgyi ISKL 21—28, vasárnap pedig szinte ugyanez a keret (mondom, szinte, hiszen erősítette Tankó Eszter, Ciobanu, Adiaconiţei, Molnár, Szakács) az A-osztályos fordulóban kikapott a kétségtelenül jobb Sloboziától 35—25-re úgy, hogy 40 percen át egyenlő ellenfélként állta a harcot. Szégyenkezni tehát nincs ok! (á)