Hírsaláta

2009. április 1., szerda, Belföld

CIOROIANU TÁMAD. Dúl a háború az EP-lista miatt a Nemzeti Liberális Pártban. Adrian Cioroianu exkülügyminiszter, miután lemaradt a befutó helyekről, és visszalépett, megszellőztette, hogy Crin Antonescu kedvese a második helyen induló Adina Vălean, és nepotizmussal vádolta az új elnököt. Adina Vălean elmondta, politikai karrierje nem Antonescuval folytatott viszonyának köszönhető, hisz már akkor elkezdődött, amikor Crin Antonescunak még nem volt hatalma a pártban. Maga a pártelnök annyit mondott, nem hiszi, hogy magánéletének nyilatkozatok tárgyát kellene képeznie. (Cotidianul)

EGYSÉGES BÉREZÉSI RENDSZER — JÖVŐBEN. Bár eredetileg áprilisra ígérte a Boc-kormány a közszférában dolgozók egységes bérezési rendszerének kidolgozását és alkalmazását, újabban ez év decemberéről, jövő esztendő januárjáról beszélnek, ami nagyon nem tetszik a szakszervezeteknek. (Manna)

A HATÁR. 1500 lejben állapították meg azt a határt, amely fölötti nyugdíj mellett már nem vállalhat valaki munkát állami intézményben ama törvény szerint, amely a nyugdíj és az állami munkahely halmozását fogja megtiltani. (Adevărul)

DOLGOZNI MINDHALÁLIG. A Világbank azt tanácsolja a román kormánynak, 2050-ig tolja ki 70 év fölé a nyugdíjazási korhatárt annak érdekében, hogy visszaállítsa a pénzügyi egyensúlyt a nyugdíjrendszerben, amelyben óriási hiányok lesznek. A nemzetközi pénzügyi intézmény becslései szerint 2020-ig ez meg fogja haladni a GDP öt százalékát. A tanulmány szerint a rendszer költségeinek emelkedését eredményezi az is, hogy a nők fiatalabb korban vonulhatnak nyugdíjba, de hosszabb ideig élnek. (Paprika Rádió)

BÚCSÚ A VEGYIPARTÓL. A hét elején három vegyipari gyárat zártak be, a napokban további négynek lesz ugyanez a sorsa. A gyártulajdonosok szerint a mezőgazdasági minisztérium a hibás. Megígérték, hogy pénzsegéllyel támogatják a műtrágya előállítását, ehelyett semmi pénzt nem küldtek, és a piacot is zárolták. Így hét gyár csukja be a kapuit, és közel nyolcezer ember lesz munkanélküli. Minden elbocsátott vegyipari munkás 400 lejes fájdalomdíjat fog kapni. (Pro TV)

MÁTÓL GAUDEAMUS KÖNYVVÁSÁR. Kolozsváron idén tizedik alkalommal szervezik meg a könyvvásárt, mely ma délben nyílik meg. A vásár egész héten tart. Idén 55 kiállító vesz részt, a szervezők szerint több kiadó részvételi szándékát vissza kellett utasítaniuk a jelentkezők nagy száma miatt. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-01: Közélet - x:

Puccskísérlet a Hargita Népénél — Simó Erzsébet

Annak idején, a rendszerváltás hajnalán, amikor a megyei pártlapok zöme szakított múltjával, a Hargita Népe néven újraindult lap nem kívánt független lenni, hanem a megyei tanács újságjaként jegyeztette be magát. Igaz, alapító okiratában kikötötte: a megyei tanács csak a lap gazdasági vezetőjét nevezheti ki, de nem szólhat bele a lapszerkesztés dogaiba. Jó ideig kisebb-nagyobb döccenőkkel, de ez a felállás működött.
2009-04-01: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Három százalékkal nőnek a nyugdíjak
Több pénzt kapnak mától a nyugdíjasok: érvénybe lép ugyanis a nyugdíjpont értékének háromszázalékos növeléséről szóló rendelet. A nyugdíjpont így a jelenlegi 697,5 lejről 718,4 lejre nő. Októbertől újabb kétszázalékos növekedés várható, a nyugdíjpont értéke 732,8 lejre emelkedik. Szintén ma lép hatályba a 300 lejes szociális minimálnyugdíjat biztosító kormányrendelet, amelyet február 18-án fogadott el a kabinet.