Hírsaláta

2009. április 3., péntek, Belföld

ELVESZTETT VAGY ELLOPOTT DIPLOMÁCIAI FELJEGYZÉS. Óriási sajtószenzációt keltett, hogy valamelyik szemfüles újságíró megszerezte az osztrák miniszterelnök egyik tanácsadójának a bukaresti politikai helyzetre vonatkozó feljegyzéseit, melyekből kiderült, a bécsiek pontosan ismerik az ország belpolitikai helyzetét, s konkrétan hivatkoznak arra, hogy egy februári cotroceni-i ülésen az államfő Năstase fejét követelte a parlament és az igazságszolgáltatás jelen levő vezetőitől. A román sajtó igen fájlalja, hogy a feljegyzés szerint az osztrákok egyetlen román politikust sem támogatnak abban, hogy az unióban vagy annak intézményeiben vezető állást töltsön be. (Realitatea)

ÉGI MANNA ÉS DÖGLÖTT OROSZLÁN. Toader Paleologu művelődési miniszter úgy találta, meg kell magyaráznia, miért érzi úgy, hogy Traian Băsescu égből lehullt potya, azaz égi manna a Demokrata-Liberális Párt számára. A művelődési intézetben Machiavellire, Montaigne-re hivatkozva átfogó előadást tartott e témáról, Băsescu nagyságáról. Kifejtette, jelen körülmények között még Ionel Brătianu sem nyerné meg a választásokat vele szemben. Szerencsére önmagáról is ejtett néhány szót az előadó. Kijelentette: miniszterként ő egy döglött oroszlán. (Gândul)

GYARAPODIK AZ ELNÖK CSALÁDJA. Az elnök lányai után Konstancán élő testvérére, Mirceára is felfigyelt a sajtó. Az említett úr szerény fagylaltgyáros volt fivére hatalomra jutásáig, utána sikeres üzletemberré nőtte ki magát, s most arra figyelt fel a Mugur Ciuvică vezette civil szervezet, hogy az agronómiai intézet harminchektáros területével olyan társulási szerződést kötött — illetve nem is ő, hanem fia —, mely hajszálra azonos a bukaresti agronómiai intézet és Puiu Popoviciu 2001-ben megpecsételt kapcsolatával, aminek az lett az eredménye, hogy felszámolták a mezőgazdasági egyetem kétszáz hektáros kísérleti-kutató intézetét, és földjére üzleti és luxuslakásnegyedet építettek. Mircea Băsescut meglehetősen kihozta sodrából a sajtófigyelem, azt ígérte, ha elkapja, jól megveri Ciuvicăt. (Antena3)

RONCSAUTÓPROGRAM CÉGEKNEK IS. A cégekre is kiterjesztené a gépkocsipark felújítását célzó roncsautó­programot Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető azt nyilatkozta: beterjeszti javaslatát a kormánynak. Szerinte a Romániában működő 130 000 mikrovállalkozás közül szinte mindegyik nevén szerepel legalább egy gépkocsi. Hangsúlyozta: azért kell bővíteni a kört, hogy a gépkocsipark minél több használt autótól szabaduljon meg. A kormány idén 60 000 autó lecserélésére biztosít egyenként körülbelül ezereurós támogatást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2009-04-03: Közélet - x:

Megrendült a magyarok bizalma Băsescuban

2006 szeptembere óta 15 százalékkal csökkent Traian Băsescu államfő népszerűsége a magyarok körében — derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az RMDSZ megbízásából a Kvantum Research készített.
2009-04-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Kilencszázalékos eredmény a cél
Mintegy 270 000-en támogatták eddig aláírásukkal a Magyar Összefogás Listáját — tájékoztatott tegnapi kolozsvári sajtóértekezleten Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, meggyőződését fejezve ki, hogy a leadás pillanatáig ez a szám meghaladja majd a 300 000-et. Kelemen hangsúlyozta: a cél három képviselő bejuttatása az Európai Parlamentbe, ehhez a Magyar Összefogás Listájának a szavazatok kilenc százalékát kell megszereznie.