Roma konyha

2009. április 4., szombat, Roma szombat
Rakott krumpli cigányosan

A húsos tokaszalonnát összevágjuk, főtt tojással és burgonyával, tejföllel, kolbásszal rétegezzük. A nyers egész tojásokat összekeverjük tejföllel, borssal, pirospaprikával, sóval ízesítjük, majd leöntjük vele a rakott rétegeket, és forró sütőben pirosra sütjük.

Babos tészta lecsóval

Az előző este beáztatott babot vegetás vízben puhára főzzük. Lecsót készítünk négy személyre, majd csipetkét annyi lisztből, amennyit három egész tojás felvesz. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd rátesszük a lecsót, a tetejére puha babot, és így tálaljuk. Szárazbab helyett lehet párolt zöldbabbal vagy zöldborsóval készíteni.

Cigány kenyér

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 sütőpor vagy kevés szódabikrabóna, só, annyi víz, hogy félkemény tésztát kapjunk. Elkészítése: a lisztet a sütőporral vagy szódabikarbónával, ízlés szerint sóval és vízzel összedolgozzuk. 2—3 cm-esre lapítjuk, és forró sütőben 40–45 percig sütjük. Ha elkészült, fogyaszthatjuk kenyér helyett lecsóhoz, pörköltekhez vagy akár zsíros kenyérként.

Sárban sült kárász
(sárközi cigányrecept)

A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, kipiszkálták, és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört, és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak.

(www.romaweb.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1808
szavazógép
2009-04-04: Roma szombat - x:

Gyuri és a tojások (Jegyzet) — Józsa Zsuzsanna

Gyermekkorom kedves emlékei közé tartozik egy olyan rendkívüli húsvét, amelyet talán életem végéig nem felejtek el. Most már csak mosolygok rajta, de akkor bizony elég patthelyzetnek tűnt...
2009-04-04: Roma szombat - x:

Humor

Gazsi testvérei beszélgetnek:
― Mikor voltál legutóbb a könyvtárban?
― Két éve.
― És mit vettél ki?
― A fénymásolót meg a videót!