Hírsaláta

2009. április 4., szombat, Belföld

IONESCÓT NEM JÁTSZHATJÁK ROMÁNUL. Meg kell elégedniük a német és a magyar nyelvű előadásokkal azoknak a románoknak, akik Eugene Ionesco-darabokra kíváncsiak, mivel a román származású, ám Franciaországba emigrált világhírű színműíró lánya, Marie-France Ionesco nem engedélyezi, hogy apja drámáit román nyelven is előadják ― adja hírül az Evenimentul zilei.

Pár éve Marie-France arra a következtetésre jutott, hogy édesapja nem hozható semmilyen kapcsolatba Romániával, mivel francia író volt. Május 14-én az UNESCO párizsi székhelyén Ionesco-centenáriumot tartanak. Romániában az író születésének századik évfordulóján A kopasz énekesnő című dráma német nyelvű színrevitelével emlékeznek.

A VÁLSÁG A SAJTÓT SEM KERÜLI EL. Két román országos napilap is alkalmazottak elbocsátására kényszerült a gazdasági válság következtében egyre csökkenő bevételek miatt, az egyik nagy médiatröszt pedig csökkentette a fizetéseket. Emil Boc miniszterelnök kedden találkozott a kiadók érdekeit védő Román Sajtóklub vezetőségével. A politikus jelezte: tudomása van arról, hogy a médiát sem kerüli el a Románia minden ágazatát érintő gazdasági válság, ezért kormánya a rendelkezésére álló eszközökkel kész támogatni a sajtóintézményeket, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz időket. (Mediafax)

KONZULI ÁLDOZAT. Újabb áldozata van a belügyminisztérium felderítő és belső rendvédelmi főigazgatóságán kirobbant megvesztegetési és ingatlanspekulációs botránynak: Emil Boc miniszterelnök közölte, visszahívják tisztségéből Románia milánói főkonzulját. Tiberiu Dinu neve úgy került kapcsolatba az üggyel, hogy a korrupcióellenes ügyészek kiderítették, tavaly decemberben a főigazgatóság későbbi és azóta már le is mondott főnökétől, Cornel Şerbantól kérte és meg is kapta egy politikus telefonhívásainak listáját. Dinut hétfőn hazarendelték az eset tisztázása miatt, és az ügyészség is kihallgatta tanúként. A kormányfő, miután több mint egy órán át beszélgetett vele, kijelentette, szolgálati hatáskörének túllépése miatt végleges hazahívását kéri a tárcavezetőtől.

A DÍSZVENDÉG. Carla Bruni-Sarkozy, a francia elnök, Nicolas Sarkozy felesége díszmeghívottként vesz részt a Pasarela Divatfesztiválon, amelyet május 28. és 29. között rendeznek Bukarestben. (Kakukk.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-04: Közélet - x:

Három kemény százalékkal nőnek a nyugdíjak (Jegyzet) — Simó Erzsébet

Igen büszke a kormány arra, hogy április elsejétől három százalékkal emelte a nyugdíjakat, s hogy ugyancsak e hónaptól (az állami költségvetésből szociális hozzájárulásként) 300 lejre növelte a legalacsonyabb ellátmányokat. Az utóbbi intézkedés közel egymillió embert érint, s jótékony hatása, főként a téesznyugdíjasok esetében, nem elhanyagolható, ám az általános, háromszázalékos nyugdíjemelés nem válik dicsőségére a Boc-kabinetnek. A többletpénz, amit az idős emberek kapnak, jelentéktelen, 700 lej esetén például 21 lej. (Ne feledjük: a nyugállományban lévők hetven százalékának 750 lej alatti a havi járadéka.)
2009-04-04: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Becali előzetes letartóztatásban
A bukaresti bíróság helyt adott az ügyészek kérésének, hogy huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezzék Gigi Becalit a hozzá közel álló másik négy személlyel együtt. A milliomost csütörtökön vették őrizetbe, miután álarcos rendőrök házkutatást végeztek a Bukarest melletti luxusvillájában. Becalit személyi szabadságtól való megfosztással gyanúsítják. Három személy azt állítja, hogy az üzletember parancsára Becali testőrei több órán át fogva tartották őket, és erőszakot alkalmaztak velük szemben. A milliomos így akarta visszaszerezni az általuk ellopott luxusautót.