Hírsaláta

2009. április 8., szerda, Belföld

SZAMOSKÖZI PLÁGIUMBOTRÁNYA. Plágiummal vádolják Szamosközi Istvánt, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesét, a pszichológia kar dékánját, aki doktori munkájában a forrás megjelölése nélkül három oldalon át szóról szóra azt közölte, amit Ferdi Büchel svájci professzor írt a L’Education Cognitive című munkájában. A plágium tavaly januárban derült ki, az ügyet az egyetem eltusolta.

A botrány hátteréről fontos tudni, hogy szoros kapcsolatban áll a BKB-üggyel, ugyanis Hantz Péter és Kovács Lehel egyetemi tisztségből való menesztését Szamosközi is támogatta. Hantz Péter bejelentette, hogy az ügyet hamarosan az Oktatási Minisztérium fogja tárgyalni, a dokumentumokat a miniszter asszonyhoz Kötő József fogja eljuttatni. A plágium kiderülésének egyenes következménye a büntetés és a doktori cím megvonása. (Erdély Ma)

BECALI RÁCS MÖGÖTT MARAD. Hétfőn késő este a bukaresti bíróság úgy döntött, nem fogadja el Gigi Becali ügyvédjeinek fellebbezését, és a dúsgazdag üzletembernek le kell töltenie a maradék 25 napot is a fogdában. A tárgyalás több mint tíz órán át tartott egyórás felfüggesztéssel, mert az ügyvédek más bírókat szerettek volna kérni. A jogerős döntés indoklását a bíróság 30 napon belül köteles nyilvánosságra hozni. (Realitatea)

LATOLGATÁSOK, VESZÉLYEK. Annak dacára, hogy Emil Boc azt nyilatkozta, az elnökválasztást nincs szándékukban a késő őszi időpontról elébb hozni, a D-LP-ben egyre nagyobb aggodalommal figyelik az államfő körül kialakult botránysorozatot, s nem kizárt: ismét előállnak azzal, hogy azt az európai parlamenti választásokkal egy időben kell megtartani. Igaz, ehhez Băsescunak le kell mondania, s az a mostani körülmények között nem veszélytelen sem az elnöknek, sem pártjának. (Ziare.com)

EZ IGEN. Traian Băsescu kisebbik lánya, Elena napi négy órai munkáért havi 7000 új lejt kap a Luxten nevű bukaresti cégtől, mely a főváros közvilágítását látja el. Különben az elnöki csemete igen büszke arra, hogy bő egy hét alatt több mint 200 000 aláírást gyűjtött össze, közülük 2000-et Kovászna megyében. (Mediatica.ro)

BÚCSÚ A VILLANYKÖRTÉTŐL. Rövidesen eltűnhetnek a boltokból a klasszikus villanykörték, ugyanis szeptember elsejétől leállítják ezek gyártását. A klasszikus villanyégők helyett fluoreszkáló égőket lehet majd beszerezni. Ezek jóval takarékosabbak, viszont akár tízszer is többe kerülnek, mint a klasszikus villanykörte. (Transindex)

OLCSÓBB LESZ A GÁZ. Május elsejétől három szá­zalékkal kevesebbet kell fizetnünk a földgázért. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság felszólította a földgázszolgáltató társaságokat, keressenek megoldást arra, hogy a közeljövőben csökkentsék a földgáz árát a román fogyasztók számára. (Antena3)

ÉL A SZÁNTÓFÖLD- ÉS ERDŐPIAC. Egy tanulmány szerint 2008 második felétől az ingatlanbefektetők érdeklődése a mezőgazdasági és erdei területek felé terelődött. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy ezt az ingatlanpiaci részt érintette legkevésbé a válság, csak tízszázalékos csökkenéssel számolnak, és a kereslet egyáltalán nem csökkent. (Cotidianul)

ÚJBURGONYA MESSZIRŐL. Egyiptomi újburgonya szorítja ki a romániai krumplit. Egyre nagyobb konkurenciát jelent a hazai burgonyatermesztőknek az egyiptomi import. A helyi gazdálkodók még ki sem tudtak jönni a piacra az idei terméssel, de az import egyiptomi újkrumpli máris megjelent az országban. Ráadásul a gazdálkodók raktáraiban még most is jelentős mennyiségű tavalyi burgonya található. Ettől most nyomott áron próbálnak megszabadulni a termelők. Az egyiptomi burgonya kilónként átlagban 3,5 lejbe kerül. (Hirmix)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2009-04-08: Közélet - x:

Lejtőn (Jegyzet) — Simó Erzsébet

Kifürkészhetetlen Băsescu és a Demokrata-Liberális Párt jövője, de jelen pillanatban a tévedés veszélye nélkül megállapíthatjuk: a kormányzás megszerzése, a szocdemekkel való koalíció sok jót sem a pártnak, sem az elnöknek nem hozott. Valójában a szekeret nem Geoană vagy pártja borította fel, hanem a körülmények furcsa összejátszása következtében a harcos, az igazság bajnokaként számon tartott államelnök tekintélye dőlt rövid idő alatt romba.
2009-04-08: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Átalányadó az adócsalás ellen
Az átalányadó bevezetésével az adócsalást akarják felszámolni, és nem az adót akarják növelni — jelentette ki tegnap Emil Boc kormányfő, aki szerint az új adó gyakorlatba ültetésének módozatát a hét végéig szabják meg az adótörvénykönyv módosításaival együtt. A kormányfő rámutatott, kénytelenek számba venni az adócsalás felszámolásának módozatait, mert ez jelenleg nagyon magas.