Hírsaláta

2009. április 9., csütörtök, Belföld

SZÖVETSÉG BĂSESCU ELLEN. Újraszervezik a 322-esnek nevezett Băsescu-ellenes koalíciót — áll a România liberă tegnapi számában. Mind a liberálisok, mind a szociáldemokraták nyíltan támadják Traian Băsescut és családját, a korrupcióellenes ügyészség fellépését kérik az elnöki család vagyonosodásának kivizsgálása céljából, mi több, Mircea Geoană nyíltan beszél arról, ha megnyeri az elnökválasztást, új kormánykoalíciót köthetnek.

ROMÁN ÁLDOZATOK. Már öt román áldozata van az olaszországi földrengésnek. Egy háromtagú román család San Demetrióban, egy kiskorú pedig L’Aquila városában halt meg, később egy nőt is megtaláltak a romok alatt. Olaszország középső részén hétfő éjszaka a Richter-skála szerinti 5,8 fokos erősségű földrengés történt.

HÚSZ ÉV, TÍZMILLIÁRD EURÓ. A tömbházak szigetelése igen elhúzódhat, a költségek összértéke megközelítőleg tízmilliárd euró lesz. Ezt Răzvan Murgeanu államtitkár mondta a hőszigetelési program képviselőházi bemutatóján. A program állami finanszírozásáról a szenátus a múlt héten fogadott el sürgősségi kormányrendeletet. Eszerint a munkálatok 50 százalékát az állam fizeti, 30 százalékot pedig a helyi önkormányzatoknak kell biztosítaniuk, a költségek 20 százaléka a lakókra hárul. Idén százmillió eurót fordítanak a tömbházak hőszigetelésére.

A VEZETŐSÉG A HIBÁS. A petrillai bánya vezetőségéből öt személyt vonnak felelősségre a tavaly november 15-i bányarobbanás ügyében. A lezárult vizsgálat eredményei alapján a munkafelügyelőség megállapította, a tárna robbanásához vezető rendellenességek miatt a petrillai bánya igazgatója, a bányabiztonsági főmérnök, a gyártási főmérnök, a bánya mentőállomásának vezetője és a részleg irányítója a felelős, valamennyiük ellen bűnügyi vizsgálatot javasolnak. (Agerpres)

KARANTÉN. Veszettség miatt karantén alá helyezték a Hargita megyei Csíkszentsimont, miután egy veszett róka több juhot is megharapott egy háztáji gazdaságban, az állatok pedig megbetegedtek. A falut három hónapos, harmadfokú karantén alá helyezték, a gazdát, családját és barátait kórházi vizsgálatnak vetették alá, a juhokat elaltatták. A megyében jelenleg öt fertőző gócot tartanak nyilván. (Erdély.ro)

KEVESEN TÁMOGATJÁK A CIVIL SZERVEZETEKET. 2004-től az adófizetőknek jogukban áll jövedelemadójuk bizonyos részét valamely civil szervezet számlájára átíratni. A 2005 és 2007 közötti időszakban az adófizetőknek csupán 13 százaléka, 960 000 személy tette ezt meg. 2004-ben az adó egy százalékát lehetett átutalni, később ezt két százalékra emelték. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1296
szavazógép
2009-04-09: Közélet - x:

Kisebbségi jogokért Koszovóban (A kettős mérce kiiktatását kérte Tőkés)

A hét elején rendezték meg Pristinában a második EP—koszovói interparlamentáris találkozót, amelyen az EP Délkelet-európai Kapcsolatokért Felelős Küldöttségének tagjaként részt vett Tőkés László képviselő is.
2009-04-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Kötelező kisebbségi jogok
Az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez dolgozott ki egy olyan kiegészítő jegyzőkönyvtervezetet Frunda György szenátor, amely szavatolja a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó minimális elvárásokat. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként a politikus az április 27—31. között sorra kerülő tavaszi ülésszak alkalmával nyújtja be az ajánlástervezetet, amely tartalmazza azokat a jogokat, amelyeket a tagállamoknak kötelező módon kellene biztosítaniuk a területükön élő nemzeti kisebbségeknek.