Átadták a vízműveket Zágonban

2007. augusztus 3., péntek, Közélet

Tegnap Zágonban átadták a kormánytámogatással épített vízműveket, melynek kivitelezője a Solel Boneh International — Tahal J. V izraeli cég. Az eseményen jelen volt Demeter János és Vajda Lajos, a megyei tanács elnöke, illetve alelnöke, a megyeháza szakemberei, Doru Barhala, a szállítási, építkezési és turisztikai minisztérium területi felügyelője, Barátos és Zabola polgármesterei, valamint a községháza vezetői és a helyi önkormányzat néhány képviselője.

Az átadási jegyzőkönyv aláírása előtt terepszemlére került sor. Demeter János, Vajda Lajos és Kiss József polgármester a Mikes Kelemen Általános Iskolánál kipróbálták, hogy működik-e az udvarra szerelt vízcsap, és megkóstolták, hogy jó víz folyik-e rajta. Kiss József polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a zágoni vízművek megvalósítását, és azt is elmondta, hogy a megyei tanács további támogatására számít, ugyanis az átadott vízhálózat tervezésekor kimaradt a falu románok lakta felső része, ahová feltétlenül vizet kell vezetni, hogy ne vádolhassák diszkriminációval. A kivitelező cég képviselői bemutatták a Tatárszegen felszerelt 700 köbméteres víztároló tartályt, a szivattyúzó- és vízkezelő berendezéseket. Doru Barhala, a szaktárca területi felügyelője úgy vélte, hogy a vízhálózat teljesítménye megfelel a községközpont igényeinek.

A tervezéskor 5500 fogyasztóval számoltak, az előírások falun egy fogyasztóra napi 50 litert szabnak meg, de jelenleg akár 80 litert is fogyaszthatnak, és úgyis marad víz a tartályban. A vizet egyébként négy újonnan fúrt kútból nyerik, amelyeknek a mélysége 65 méter.

Vajda Lajos, a megyei tanács alelnöke lapunknak elmondta, a különböző kormányprogramok keretében a megye negyven községe közül eddig huszonnégyben vezettek vizet. Az 1997/687-es kormányhatározattal Gelencén, Nagyajtán, Bölönben, Rétyen és Zágonban, utóbbi vízhálózata 1 250 610 dollárba került. Ugyanebben a programban szerepel Nagybacon vízellátása is. A 2005/557-es kormányhatározat alapján további tizenegy községben vezetik be a vizet, és tervezési szakaszban van még három község, köztük Kommandó és Barátos, de van olyan község is, ahol csak bővíteni kell. Vajda azt is elmondta, a megyei tanács a kormánynál közbenjár, hogy Zá­gon pénzt kapjon a vízhálózat kiterjesztésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2007-08-03: Közélet - Ferencz Csaba:

Drágul a kenyér (Mindennapi betevőnk)

Az alacsony búzatermés miatt folyamatosan dráguló liszt, de a mindenkori őszi árbizonytalanság miatt is elkerülhetetlen a kenyér árának emelése — vélik a háromszéki pékségek.
2007-08-03: Közélet - x:

Kisebbségkutató Intézet alakul

Várhatóan az év végén elkezdi működését Kolozsváron a most létrehozott Kisebbségkutató Intézet ― közölte Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. A romániai magyarok és romák problémáit vizsgáló intézményben körülbelül harminc kutató dolgozik majd.