Janesch és Kuma terve nyert (Budapest, kormányzati negyed

2007. augusztus 4., szombat, Világfigyelő

Az egyik legismertebb japán építész, Kengo Kuma és az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar építész, Janesch Péter közös pályamunkája nyerte a kormányzati negyed tervpályázatot. Janesch munkatársai egy önálló fiatal építésziroda, a Minusplus tagjai, akikkel korábban is jegyzett közös tervet.

Bár évek óta a legígéretesebb építészek élbolyába tartoznak, még megközelítőleg sem volt részük ilyen léptékű tervezési munkában. A karakteres, letisztult magyar—japán tervet azonban a zsűri egyöntetűen támogatta, ezzel második helyre szorult a szomszédos Westendet is tervező Finta József irodája, azonban ők sem maradnak munka nélkül, hiszen a projekt nemcsak az épületeket, hanem a pályaudvar tágabb környékének várostervét is tartalmazta.

Míg Berlinben a demokratikus kormányzás szimbólumává a Reichstag üvegkupolája vált, a Budapesten remélhetőleg megvalósuló racionális, tiszta és közérthető irodaház elsősorban a fenntarthatósággal és az ökologikus megoldásokkal, a természeti tájjal való együttéléssel (pl. zöld homlokzat, passzív ház elve) fejezi ki a jövőhöz való viszonyát — ilyen értelemben egy tudatosan apolitikus munkáról van szó. A terv racionális, túlzott költségeket emésztő technológiákkal, díszekkel nem bíbelődik. A felülnézeti látványtervek egy sakktábla letisztultságát és rendjét tükrözi.

A zsűri véleményét végül egyértelműen a kormányzati épületegyüttes minősége befolyásolta, s sokkal kevésbé esett a latba a szabályozási terv. Ami viszont a második helyezett Finta Stúdió erőssége volt, így értesüléseink szerint az a stratégiai döntés született, hogy a feladatokat a két iroda megosztja egymás között. Időben a prioritás a kormányzati épületeké, ám Demján a maga területét ezzel egy időben kezdi fejleszteni, a legtöbbet kihozva a kormányzati igényekből.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2305
szavazógép
2007-08-04: Világfigyelő - x:

Milliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában

Százhetvenen meghaltak és húszmillió­an kényszerültek elhagyni házaikat az Indiát, Bangladest és Nepált sújtó áradások miatt, amelyről helyenként úgy tartják: a legsúlyosabb árvíz emberemlékezet óta.
2007-08-04: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

A pajzsról döntsön a NATO
Kollektív módon, a NATO-n belül kellene dönteni az amerikaiak által tervezett rakétavédelmi pajzsról, amelynek a Csehországba tervezett amerikai radarállomás is része lenne — jelentette ki Jirí Sedivy volt cseh védelmi miniszter, aki szeptembertől a NATO-főtitkárának a védelemért és a tervezésért felelős helyettese lesz.