Rózsa Miklós-centenárium Amerikában

2007. augusztus 4., szombat, Magazin

Háromnapos rendezvénysorozattal tiszteleg augusztus 17-től az amerikai filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) Rózsa Miklós magyar származású világhírű zeneszerző előtt születésének századik évfordulója alkalmából.

A korszakalkotó jelentőségű, háromszoros Oscar-díjas (Bűvölet, Kettős élet, Ben Hur) filmzeneszerző 1907. április 18-án született Budapesten, és a lipcsei konzervatóriumban tanult zeneszerzést. A harmincas évek elején kezdte pályafutását, előbb Párizsban telepedett le, majd Londonban, ahol Korda Sándor révén belekóstolt a filmzeneszerzésbe, amely egy életre eldöntötte sorsát: a második világháború kitörése után már egyenesen Hollywoodba vitt az útja. 1982-ig 90 filmzenét komponált, de önálló koncerteket is adott, és tanított is. 1995. július 27-én hunyt el Los Angelesben.

Az augusztus 17-én, pénteken a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theaterben megnyíló emlékestsorozat programján felcsendülnek Rózsa filmzenei karrierjének legfontosabb állomásai: részleteket vetítenek többek között Hitchcock Bűvölet című thrilleréből (1945), Jules Dussin Oscar-díjas New York-portréjából, A meztelen városból (1948) és természetesen a Ben Hurból (1959) is.

A filmakadémia honlapján szereplő tájékoztatás szerint a centenáriumi hétvége első estéjén ― amelynek házigazdája Jon Burlingame zenekritikus-zenetörténész lesz ― levetítik az Ivanhoe-t, másnap ― egy másik moziban, a Linwood Dunn Theraterben ― A bagdadi tolvaj (1942) és A gyilkosok (1946) című filmeket tűzik műsorra, a program befejezéseként, vasárnap pedig a zeneszerző által is egyik legfontosabb munkájának tartott El Cidet (1961) láthatják és hallhatják a nézők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-08-04: Magazin - x:

Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (Civil híradó)

Alakulás éve: 1999
Tevékenységi terület: tudomány és oktatás
Küldetés: a romániai magyar műszaki és természettudományos szakemberek tevékenységének összehangolása és a magyar szaknyelv ápolása
2007-08-04: Magazin - x:

A királynő letiltaná a BBC-filmet

Megpróbálja megakadályozni a róla szóló BBC-dokumentumfilm sugárzását a brit uralkodó, aki a program néhány hete közzétett, ám félrevezetőnek bizonyult előzetese után példátlan módon összeveszett a világ első számú közszolgálati műsorszórójával.