Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. május 6., szerda, Belföld
Csökkenhet a gáz és a villany ára

Július elsejétől csökkenhet a lakosság által fogyasztott földgáz és a villanyáram ára, de az országos energiaszabályozó hatóságnak még nem áll rendelkezésére a lépést igazoló összes adat — jelentette ki Petru Lificiu, az intézmény elnöke a képviselőház visszaéléseket, korrupciót és panaszokat kivizsgáló bizottságának meghallgatásán. A bizottság azért hívta meghallgatásra Lificiut, hogy magyarázza meg, miért csak 3 százalékkal csökkent a földgáz ára május 1-jétől. Az E.ON Románia csoporthoz tartozó vállalatok tegnap bejelentették, esetleg beperelik az energiahatóságot, mivel május elsejétől 3 százalékkal csökkentette a fogyasztói árakat, és így nem tudják fedezni költségeiket. Tavaly két részletben 21 százalékkal emelkedett a földgáz ára.

Érkezik a hitel

Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Románia által igényelt 12,95 milliárd eurós hitelt, az első részletet, 5 milliárd eurót már holnap átutalhatják a Román Nemzeti Bankba a valutatartalékok feltöltésére. A többi részlet féléves rendszerességgel érkezik majd, amennyiben Románia teljesíti a kölcsön fejében vállalt kötelezettségeit — nyilatkozta a hírt megerősítő Mihai Tănăsescu, az IMF romániai munkatársa. Románia március 24-én juttatta el igényét a nemzetközi pénzintézetekhez, válságenyhítési célokból 19,95 milliárd eurós hitelfelvétel jóváhagyását kérte. A Nemzetközi Valutaalap a teljes összeg nagyobb részét, 12,95 milliárdot, az Európai Bizottság, a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 1—1 milliárdot áll majd.

Mindenkire vonatkozzék

Nincs, mit keresniük a kormányban azoknak, akik különleges bérezési törvényeket akarnak, az erre számító államtitkárok pedig hagyjanak fel hasonló elképzeléseikkel, vagy nyújtsák be lemondásukat — jelentette ki Emil Boc kormányfő a munkaügyi tárcánál, ahol a köztisztviselők egységes bérezését szabályozó törvényről tárgyalt a munkaügyi miniszter és a szakszervezetek képviselőivel. Konkrét javaslatokat vitattak meg a különböző tisztségek és bérek egységesítésére vonatkozóan. A kormány által kidolgozott ajánlat szerint egy főorvos bére megegyezne például a bűnügyi szakemberével, a líceumban tanító, első fokozati vizsgával rendelkező tanáré pedig a felsőfokú végzettségű bírósági jegyzőével vagy a kezdő tiszti fizetéssel. Nem mutatta be a bérezési jegyzéket a külügyminisztérium, sem a Legfelsőbb Bírói Tanács. Mindkét intézményben nagyok a fizetések. A belügyminisztérium az alacsonyabb tisztségekre vonatkozó jegyzéket mutatott be csupán — állítják a szakszervezetek. A munkaügyi minisztérium képviselője viszont azt közölte, megkaptak minden bérjegyzéket. Az egységes bérezési törvény a többi között előírja a magas fizetések befagyasztását, az alacsony bérek növelését. A folyamat öt évet tartana.

Băsescu még az élen

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint ha jövő vasárnap lenne az elnökválasztás, Traian Băsescu a szavazatok 40 százalékát, Mircea Geoană 19, Crin Antonescu pedig 15 százalékot összesítene. A CSOS felmérése szerint az EP-választásokon a D-LP 35 százalékot, az SZDP—KP szövetség 31, az NLP 16 százalékot szerez, az RMDSZ-t a választók 7 százaléka, a Nagyrománia Pártot 6 százaléka, a függetlenként induló Elena Băsescut pedig 4 százaléka támogatná. A megkérdezettek alig 31 százaléka kíván szavazni az EP-választásokon. A felmérés április 23—28. között készült a Demokrata-Liberális Párt megrendelésére. 803 személy kérdeztek meg otthonában, a hibalehetőség 3,5 százalék.

Betiltják az állóradarokat

Visszavonta a rendőrség az állóradarok működési engedélyét. Kivételt képez az egyes számú országúton elhelyezett megfigyelési rendszer, amely teljes egészében a rendőrség tulajdona. A helyi hatóságok által elhelyezett sebességmérők engedélyének felfüggesztését az országos rendőrfelügyelő, Petre Tobă április 24-ei hatállyal kérte azzal az indoklással, hogy nem létezik törvényes keret ezek működéséhez. A törvénytelenül működő sebességmérőket egyelőre üzemen kívül helyezik. A Kolozs, Maros és Brassó megyében végzett ellenőrzések során két polgármesteri hivatalt összesen 140 000 lejre büntettek, mivel nem tartották be a közbeszerzési eljárásra vonatkozó előírásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2009-05-06: Belföld - x:

Hírsaláta

HAMAROSAN TÖBB PÉNZT KAPNAK AZ IKERGYERMEKES ANYÁK. Egy új törvénytervezet szerint azok az anyák, akik ikreknek adnak életet, minden újszülött után megkapják majd a gyermeknevelési segélyt. A jogszabálytervezetet a kormány már kedvezően láttamozta. Amennyiben a szenátus is így értékeli, a kettős, hármas vagy akár négyes ikreket szülő kismamák az ikrek számával megegyező gyermeknevelési támogatásra lesznek jogosultak. (Antena3)
2009-05-06: Közélet - x:

Kiállnak a fiatalok Tischler mellett - Farcádi Botond

Tiltakozásukat fejezték ki a háromszéki ifjúsági szervezetek Tischler Ferenc, a Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetőjének menesztése ellen.