Ugróbab — Simó Edmund

2009. május 15., péntek, Nyílttér

Tavaszt várva, a véremben lévő ültetési láztól hajtva, az egyik (véletlenül) napsugaras napon beugrottam a bab- és magboltba, hogy valami életképes csodabogyót vásároljak, amiből aztán csodanövény bimbózik majd csodavirágot, csodaéletet.

A nagy választék közt nézegetve, mustrálgatva a mustármagnyi magtól kezdve a magokat, babokat, hirtelen egy közönséges lóbabnak kinéző vagy álcázott babszem(jankó) keltette fel a figyelmemet.

Amikor kézbe vettem, a tenyeremben tartottam és a napfényre vittem, hogy alaposabban megnézhessem, váratlanul egyet ugrott a tenyerem közepéből a mutatóujjam felé. Mintha szándékosan szabadulni akart volna a fénytől, mintha az árnyékban, az ujjhegynyi hűvösben jobban érezné magát!

Először természetesen arra gondoltam, rosszul látok, vagy tenyerem, markom redői, ráncai, barázdái késztetik ugrásra a babot. Vagy még nem érett meg az elvetésre, elültetésre, de amikor még egyszer a nap felé fordítottam, egyszerűen kiugrott a markomból! Le a földre, be az asztal, a pult alá.

De most már nem hagytam menekülni. Azonnal ugrottam utána, fejemet kissé beleverve az elárusítónő térde kalácsába. Diadalmá­morban emeltem ki a szökevényt a pult alól, és azonnal rendeltem belőle még két tucatot, tanítványként. És kértem, a zacskót jól kössék le, nehogy megugorjanak, míg hazaviszem és elültetem őket az erkélyem kiskertjében.

No, aztán láss csodát! Amikor otthon kibontottam a csomagot, babok helyett kukacok voltak a zacskóban! Az utolsó babból éppen akkor kelt, ,,csírázott" ki egy, a babmamánál kétszer, háromszor akkora pondró, amelyet nyugodtan értékesíthettem volna a pecázóknak a halpiacon, csalétekként…

Ekkor gondolkodtam el az élet legyőzhetetlenségén és legyűrhetetlenségén. Ekkor ötlöttek fel emlékezetemben a hajdani, szép arany-, szója- és babkorszak felejthetetlen emlékei, amikor a ,,koszticás" (oldalas) és kolbászkás babkonzervekből nemcsak a ,,kosztica", a kolbászka ugrott meg, vagy bújt el valamelyik bab mögé vagy babba, hanem végül maga a bab is…

Akkor gondolkoztam el, hogy lám-lám, a kukacok túlélnek minden bab- és bábkorszakot. Babba babáznak, babba bábozódnak, babból, a bab testéből, húsából élnek, míg a babnak csak héja és burka marad csupán. Onnan kelnek ki, onnan növekednek bábbajnokokká, onnan ugratják a babot hűs, hűvös árnyékok felé, de nem azért, hogy a babnak jó legyen a hűvösben, hanem azért, hogy ők (a kukacok!) meg ne főjenek a netán túlmelegedő bab burkában…

Így hát ezen a tavaszon végérvényesen elhatároztam, hogy többé nem vásárolok, nem ültetek ugróbabot!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2009-05-15: Nyílttér - x:

Az újfasizmus kísértete — Albert Levente

Postaládákat tömött meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szórólapokkal, amelyek arról szólnak, hogy véget kell vetni a cigánybűnözésnek, a cigány szaporulatnak, a földjeinket felvásárló zsidóknak, a bábpolitikusoknak.
2009-05-15: Nyílttér - x:

A cinkos város — Páljános Mária

Feltörték az egyik újságosbódénkat. Nem először és sajnos, borítékolni lehet, hogy nem is utoljára. A kár tetemes, az ajtó javítása és az ellopott cigaretta ára háromezer lejbe (régi pénzben harmincmillióba!) kerül.