Zajlik az etnikai tisztogatás - Farcádi Botond

2009. május 16., szombat, Máról holnapra

Ha csupán pártpolitikai töltete lenne a decentralizált intézmények vezetői eltávolításának, melynek egyedüli célja az, hogy a Nemzeti Megmentési Frontból sarjadzott két alakulat, a Szociáldemokrata Párt és a Traian Băsescu államfő által háttérből irányított Demokrata-Liberális Párt klientúrája megyei szinten is átvegye a hatalmat, akkor is mélységesen felháborító, gátlástalan, az európai normákat, a köztisztviselők státusát semmibe vevő eljárásnak minősülne a Boc-kabinet intézkedése.

De nem csupán erről van szó: az elmúlt napok történései világosan jelzik, a hatalomittas koalíció pártjai Székelyföldön valóságos etnikai tisztogatásba kezdtek. Hargita megyében magyarul nem beszélő főtanfelügyelőt neveztek ki, Háromszéken menesztették az egyik magyar helyettest. A tisztogatási akció során országos szinten a két magyar főtanfelügyelőből egy, a tizenkét helyettesből kettő maradt tisztségben. Ráadásul tegnap kiderült: Háromszéken a továbbiakban román nemzetiségű pártkatonák vezetik majd a munkaügyet, a nyugdíjosztályt. És ezzel még nincs vége, a következő napokban valószínűleg újabb magyar vezetőket állítanak félre, sokan közülük már utódjuk nevét is tudják, és hiábavalónak tűnik az alapos felkészülés, a részletes menedzseri terv kidolgozása — a szakmaiságot nem veszik figyelembe, az egyedüli kritérium a kormányzó pártok egyikétől érkezett ajánlólevél. Az etnikai arányosság elvének érvényesítése láthatóan nem érdekli a hatalmat, sőt, mintha Székelyföldön éppen az lenne az egyik cél, hogy a hivatalok élére magyarul nem beszélő tisztségviselőket nevezzenek ki. És hasonló nacionalista megnyilvánulásoktól másutt sem riadnak vissza a kormánypártok: Kolozsváron például az Emil Bocot váltó új demokrata-liberális polgármester a műemlékek ismertető, többnyelvű tábláján éppen csak a magyart mellőzné.

Érzékeli a nacionalizmus térhódítását a magyarság is: civil tiltakozást kezdeményeztek a kincses városban, Hargita megyében virtuálisan temetik a kormányt, Háromszéken az ifjúsági szervezetek aláírásgyűjtéssel adtak hangot felháborodásuknak, jövő hétre pedig tiltakozó megmozdulást helyeztek kilátásba, Tőkés László EP-képviselő az Európai Parlament elé vinné az ügyet, a sepsiszentgyörgyi februári nagygyűlésen elfogadott petíció már eljutott Brüsszelbe — a hatalmat azonban mégsem sikerült elriasztani szándékától. Világosan látszik immár, hogy a bukaresti pillanatnyi politikai szélfúvástól függnek az erdélyi magyar kisebbség eddig elnyert jogai, az egyetlen megoldás pedig csak az autonómia lehet.

Ehhez azonban következetességre és minél teljesebb összefogásra van szükség. A tervezett székelyföldi önkormányzati nagygyűlés összehívása olyan üzenet lenne, amellyel számolnia kellene a hatalomnak. Erőnket, elszántságunkat tükrözné az is, ha a magyarság minél nagyobb arányban járulna az urnák elé a június hetedikei európai parlamenti választásokon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-05-15: Közélet - x:

Tető alatt az előpataki új iskola

Főleg a helybeli roma nemzetiségű lakosság számlájára írható az a demográfiai robbanás, mely miatt új iskolát és óvodaépületet kellett építeni Előpatakon.
2009-05-16: Közélet - x:

Kelemen Tibor bepereli a kormányt (Menesztették a munkaerő-hivatal igazgatóját) - Mózes László

Pár perces meghallgatásán jobbnak találtatott a koalíciós pártok ajánlásával rendelkező ellenjelölt, mint a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalt tizenegy éve irányító Kelemen Tibor. A május 25-től állás nélkül maradó igazgató nem pályázik helyettes vezetői tisztségre, hanem úgy döntött, bepereli a kormányt.