Sepsiszentgyörgy költségvetéseJön is, megy is a pénz - Váry O. Péter

2009. május 20., szerda, Közélet

De inkább megy, legalábbis a sepsiszentgyörgyi önkormányzat költségvetés-módosítása szerint. A város ugyanis kapott is valamennyi pénzt, de összességében mégis kisebb lett költségvetése.

A városkasszába befolyó összegek egy része Bukarestből jött, a fejlesztési minisztérium 85 000 lejt adott a kilyéni és szotyori vízhálózatra, egy újabb törvény értelmében a közjegyzői illetékek negyede a helyi önkormányzatokat illeti, ezt az összeget idén nyolcszázezer lejre saccolják, a Tega köztisztasági vállalat pedig haszonbérét megemeli 120 000 lejjel. Visszavett ellenben a kormány a tanügyiektől 3,64 millió lejt, ezt az összeget az év elején az oktatási intézményekben dolgozók fizetésének ötszázalékos emelésére adta Bukarest, de miután befagyasztotta a kormány többek között a tanügyiek bérét is, a fizetésalapot csökkentették ily módon. Ez nem azt jelenti, hogy a tanügyiek fizetése csökken ― hangsúlyozta Antal Árpád András polgármester ―, hanem hogy a tavalyi szinten marad.

A költségvetésen belüli átcsoportosításokkal, illetve a tartalékalap egy részének felhasználásával indítanak el néhány munkálatot, melyet bankhitelből szándékozott elvégeztetni a város. Így például a városközpont utcáinak (Korzó, Gróf Mikó Imre, az 1918. December 1. első szakasza a Szent György térig, Kriza János) javítására 100―120 000 lej közötti összeget hagytak jóvá, mely nem elegendő ugyan, de mivel a kölcsönfelvevési folyamat még nem zárult le, a megfelelő költségvetési fejezetekben valamennyi összegnek kell szerepelnie ahhoz, hogy a munkálatot licitre meghirdethessék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1814
szavazógép
2009-05-20: Belföld - x:

Belföldi hírek - Ferencz Csaba

Külön profitadót is kivethetnek
A kormány keményen, akár külön adózással is fellép a külföldi tulajdonban lévő bankokkal szemben, ha ezek csökkentenék finanszírozási hajlandóságukat, és megszegnék ezáltal a márciusban Bécsben kötött megállapodást — jelentette ki tegnap Emil Boc. A miniszterelnök szerint, ha a bankok nem értik meg, hogy Romániában nem csak busás profitot lehet termelni, hanem a válságkezelésből is ki kell venniük a részüket, akkor a kormány nem ül karba tett kézzel. Olyan, máshol is alkalmazott illetéket vezet be, mint a Robin Hood-adó, vagyis a profitra külön adót vet ki — mondta Boc a közszolgálati rádióban.
2009-05-20: Közélet - x:

Villámcsődület az ifjúsági igazgatóért - Farcádi Botond

Több mint félszáz fiatal gyűlt össze tegnap délután a Bod Péter Megyei Könyvtár előtt (a kormányzó Szociáldemokrata Párt és Demokrata-Liberális Párt megyei szervezetének székháza szomszédságában), hogy villámcsődületen (flash-mob) fejezze ki támogatását Tischler Ferenc, a Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság menesztett vezetője iránt.