Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. június 2., kedd, Belföld

Növekszik az új influenzavírussal fertőzöttek száma

További két ember fertőződött meg az új típusú influenzavírussal Romániában — jelentették be tegnap a hivatalos hatóságok. Egyikük egy 28 éves nő, a másik beteg pedig annak 56 éves anyja, aki lányától kapta el a fertőzést. Mindkettőjüket a Matei Bals kórházban helyezték el. Állapotukat jónak minősítik az orvosok. Tegnap délután még utaltak fertőzésgyanús személyt kórházba, ám esetében az orvosok még nem erősítették meg a diagnózist. Ezzel Romániában hatra emelkedett azok száma, akik elkapták az új típusú influenza vírusát.

Nem engednek a civileknek

A koalíció nem enged az Állítsátok meg a törvénykönyveket szövetségnek, a kabinet holnap tárgyal arról, hogy felelősségvállalással fogadják el a Büntető- és a Polgári Törvénykönyvet — jelentette be a Demokrata-Liberális Párt alelnöke, Gheorghe Flutur. Állítása szerint addig folytatják az egyeztetéseket a civil szervezetekkel. Koalíciós források szerint a két kormánypárt vezetői június 9-ét tartják a legalkalmasabb időpontnak a különleges parlamenti ülésre. Az Állítsátok meg a törvénykönyveket civil szövetség felszólította a parlamentet, hogy álljon ellen a felelősségvállalással történő eljárásnak.

Tiltakoznak a közalkalmazottak

A Sed Lex Szövetséghez tartozó közigazgatási szakszervezetek holnap tüntetnek a kormány előtt. A szakszervezetek figyelmeztető sztrájkot tartanak június 17-én, és általános sztrájkot június 30-án — erről tegnap döntött az érdekvédelem országos tanácsa. A Sed Lex tagjai a bérrács módosítását, a szociális párbeszéd megerősítését kérik, valós decentralizációt, de úgy, hogy nem csupán a felelősségeket utalják a helyi közigazgatásokhoz, hanem az anyagi és humán erőforrásokat is. Követelik még, hogy az egységes bérezési törvény összefüggésében vitassák meg újra az összeférhetetlenségeket. A szakszervezetisek holnap 11 és 13 óra között tüntetnek a kormány székhelye előtt. A tiltakozó akción részt vesznek a megyei tanácsok, polgármesteri hivatalok, szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok, művelődési intézmények alkalmazottjai.

Több melegház kellene

Legalább kétezer hektáron kellene zöldséget termeszteni Romániában, hogy ne függjön a külföldről behozott árutól a lakosság ellátása — jelentette ki tegnap Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter egy melegház-komplexum avatásán. A miniszter szerint más pozitív hozadéka is lenne, ha megnövelnék a melegházak számát: új munkahelyeket lehetne biztosítani, és ki lehetne egyensúlyozni a kereskedelmi mérleget. Jelenleg alig 420 hektáron termelnek melegházakban zöldséget.

Bérlakásokat ígér Geoană

Lakásépítő programot indítana az alacsony jövedelmű fiatalok számára is Mircea Geoană SZDP-elnök, a szenátus elnöke. Tegnap kijelentette, az Első otthon-program főként azokhoz szól, akiknek jövedelme az átlag fölötti. Elképzelése szerint egy olyan programra van szükség, mely során a költségvetésből finanszírozott lakásokat bérbe vehetnék a kis jövedelmű fiatalok. Ez az Első otthon-programmal együtt ösztönző lenne az építőiparra, elősegítené a gazdaság fellendítését, és lakáshoz juttatná a kis jövedelműeket — mondta Geoană.

Jelentős esőzések várhatóak

Országszerte jelentős esőzések várhatóak a domb- és a hegyvidékeken — jelentette tegnap az Országos Meteorológiai Intézet. A figyelmeztetés keddtől szerda reggelig érvényes, a csapadék mennyisége helyenként elérheti az 50 litert négyzetméterenként. — Június másodikán 15.30-tól másnap reggel 9 óráig jelentős mennyiségű esőre lehet számítani a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Erdély-szerte és Moldvában — áll az intézet honlapján közölt figyelmeztetésben. A meteorológusok előrejelzése szerint a záporokat elektromos kisülések kísérik, megerősödik a szél, és jégesőre is számítani lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1542
szavazógép
2009-06-02: Belföld - x:

Hírsaláta

AMIRŐL NEM TUDSZ, AZ NINCS, NEM IS VOLT. Több mint 800 turista érkezett a Bákó megyei Gyimesbükkre, hogy meglátogassa az Osztrák—Magyar Monarchia keleti határát — tudatta nézőivel a Realitatea TV. Ugyancsak ez a televízió a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot a görög-katolikusok ünnepeként jelölte meg. Minden bizonnyal nem kívánnak sem az ezer egyszáz éves Magyarországról, sem annak legkeletibb határáról, sem az ezeréves gyulafehérvári püspökségről valamit is elárulni nézőiknek.
2009-06-02: Közélet - x:

Nagy Erdésztalálkozó (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Május végén olyan rendezvényhullám vonult végig Háromszéken, hogy az érdeklődők sokasága csak kapkodta a fejét, melyiket részesítse előnyben a nagy választékból.