JegyzetMobilvécé a hátizsákban

2007. augusztus 8., szerda, Gazdaság
Közel az idő, amikor a hegyi túrára is magunkkal kell vinnünk a városünnepekről, szabadtéri koncertekről jól ismert mobilvécéket, és hordárokat fogadnunk, hogy kétezer méterre is felcipelhessünk akkora víztartályokat, amelyekből akár egy hétig is folyó víz csurog a magashegyi mosakodáshoz.

Mert ha nem így teszünk, könnyen nyomunkba eredhet a közegészségügyet felügyelő hatóság, és kétezer méterről parancsol vissza, mert nem jogszerű említett felszerelés nélkül sátorozni, függetlenül attól, hogy milyen magaslaton kívánjuk felverni táborhelyünket. Mindez nem rémálom, hisz az már Háromszéken is megtörtént, hogy egy dombhajlatban épülő, félig kész tábor lakóit csak amiatt nem küldték haza, mert beletörődtek abba, hogy a saját kezűleg készített illemhelyeket mellőzik, a sok pénzért bérelt, bódészerű vécéket használják, és addig pumpálják s melegítik a patak vizét, amíg abból hideg-meleg zuhany lesz, hisz a sátortáborokban ezentúl ez is követelmény.

Ha továbbra sem szabályozzák törvények a sátortáborok működését, a cserkészek szögre akaszthatják nyakkendőiket, és velük együtt mindazok lemondhatnak az életrevalóságra nevelés szándékáról, akik a hagyományos táborokban tanítottak meg nemzedékeket arra, hogy bánjanak a természettel, miként építsék ki saját életterüket az erdőben, készítsenek önállóan és csoportosan erdei konyhát, vécét, éléskamrát.

Tischler Ferenc, a megyei ifjúsági hatóság igazgatója — ő maga is EU-s rendre utasított táborvezető — elhatározta, ősszel kampányt indít a sátortáborok jogszerűségéért, és a parlamenti képviselőkhöz fordul törvénykezdeményezési ügyben. Mert ugyan a mobilvécétől nem lesz higiénikusabb egy sátortábor az eddiginél, de ezek után ki meri vállalni, hogy gyermekeket táboroztat az erdőben szabálytalanul? Mi lesz, ha valaki meghűl, mert nincs meleg vizes zuhanyozó a sátor mellett, vagy egyéb baja esik, amit az EU-s normák be nem tartására lehet fogni?!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2007-08-08: Gazdaság - Iochom István:

Băsescu Kézdivásárhelyen kávézott

A péntek este megyénkbe érkezett államfő vasárnap délután Hargita megye felé vette útját, ahol Csíkszeredában a városnapokon volt jelen. Hétfőn Bákó megyében részt vett az első világháború katonai emlékhelyein — Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja, Ojtoz — tartott ünnepségeken az események kilencvenesztendős évfordulóján.
2007-08-08: Gazdaság - Mózes László:

Felmérik a kúriákat

Háromszéki műemlékek építészeti felmérésén dolgoznak építészdiákok. A Kolozsváron tanuló egyetemisták kéthetes nyári táborát harmadik alkalommal szervezte meg a sepsiszentgyörgyi Keöpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaság, a 2005-ben elkezdett munkával évről évre bővül a megye kúriáinak digitális adatbázisa.