Halogatják az uniós választásokat

2007. augusztus 9., csütörtök, Máról holnapra
Halogatja-tologatja a kormány az európai parlamenti választások időpontjának kijelölését. Pontosan tudják, nem nekik áll a zászló, a liberálisok népszerűsége — még ha a közvélemény-kutató intézetek némi növekedést is mutattak ki az elmúlt hónapban — meglehetősen szerény.

Talán nem is az a legnagyobb bánatuk, hogy nem lesz szám szerint jelentős képviselőcsoportjuk Brüsszelben, hanem az, hogy ez a választás, illetve ennek eredménye meglehetősen pontosan előrejelzi majd a soron következő helyhatósági és parlamenti választások eredményét.

Nem sürgetik a EP-választások kiírását a szociáldemokraták sem, helyzetük meglehetősen zilált, Mircea Geoană bármennyire is szeretné, nem tudja kézben tartani a pártot, számtalan frakció, érdekcsoport hadakozik egymással. Újabban benevezett a két évig viszonylag csendes Adrian Năstase is a hatalmi csatározásokba, és internetes blogján osztja az észt, hogyan, miként kellene cselekedni, hogy visszanyerjék korábbi helyüket az ország politikai életében. Koalíciókat ajánlgat liberálisoknak, demokratáknak, csak épp újra a húsosfazék közelébe kerüljenek, s támogatói is akadnak bőven, hisz az újsütetű szocdemek nehezen viselik népszerűségük zuhanásszerű csökkenését s annak a veszélyét, hogy esetleg jóval szerényebb parlamenti frakcióval kell beérniük a következő választások után.

A Boc vezette demokratáknak igen sürgős lenne a megmérettetés, népszerűségi indexük — hála Traian Băsescunak — meglehetősen magas. Amúgy szinte csodával határos, hogy ez a program, hosszú távú elképzelések, jelentős politikai személyiségek nélküli párt hogyan juthatott ilyen magasra. Az, hogy Băsescu uszályában — még itt, a Balkán közepén is kevésnek tűnik, de más magyarázat mintha nem lenne. Politikusai Boctól Videanuig, mint imamalmok, ismétlik az államfő ideáit, önálló gondolatuk nincs. Hogy milyen lesz majd az a kormány, melyet egy esetleges választási győzelem után ők állítanak fel, nehéz elképzelni, és sok jót sem ígér.

A Cozmin Guşă vezette Nemzeti Kezdeményezés Pártja — a törvény nevében és Lavinia Şandru hangján — új aláírásokat és jelöltlistákat követel a miniszterelnöktől, ami nemcsak az RMDSZ, de a független jelölt Tőkés László dolgát is megnehezítené, talán lehetetlenné is tenné.

Áll a bál tehát az EP-választások miatt, időpont nincs, sárdobálás, bizonytalanság annál több.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2429
szavazógép
2007-08-09: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Középajtai Napok
A szombati program: 9 órától hívogató a helyi fúvószenekar közreműködésével, 11 órakor ünnepélyes megnyitó, utána a baróti mazsorettcsoport lép fel, 12 órától az óvodások, utána az iskolások műsora, 13 órától a baróti Mozaik moderntánc-csoport bemutatója, 14.30 órától a nagyajtai Gazdag Miklós Polgári Daloskör műsora, 15.45-től a baróti Syncron együttes, 16.30-tól a Gyárfás testvérek előadása, szórakoztató zene, 21 órától a csíkszeredai Role együttes koncertje, utána utcabál, zenél a Role.
2007-08-09: Közélet - Bodor János:

Idegen nyelvként kell tanítani a románt (Băsescu a székelyek közt)

Traian Băsescu államfő tegnap a kovásznai protokollvillában találkozott azokkal a háromszéki újságírókkal, akik az elmúlt hét végi látogatásáról tudósítottak. Az elnök kijelentette: idegen nyelvként kellene tanítani a romániai magyar gyermekeknek a románt.