Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. június 24., szerda, Belföld
Hátrányos megkülönböztetés

A kormány preferenciális, diszkriminatív pénzosztása ellen szólalt fel tegnap az alsóház ülésén napirend előtt Kelemen Hunor. Az RMDSZ-es képviselő szerint a kabinet politikai alapon osztja ki a pénzeket, a szövetség polgármesterei által vezetett települések pedig egy lyukas garast sem kaptak.

„Nem tudom, önök tudatában vannak-e annak, hogy minden egyes mozdulatukkal a többség és kisebbség közötti bizalmatlanságot mélyítik ezekben a megyékben, intézkedéseikkel a hátrányos megkülönböztetést támogatják" — szólt a kormánypárti képviselőkhöz Kelemen Hunor, majd kitért a Boc-kabinet minisztereinek székelyföldi látogatásokon elhangzott ígéreteire, melyek olcsó szemfényvesztésnek bizonyultak. „A következő kolbász- vagy más székelyföldi ételkóstolás alkalmával önök személyesen is elmondhatják: Tisztelt magyar honfitársaink! Nem kapnak egy megveszekedett garast sem az infrastruktúra fejlesztésére, az iskolák korszerűsítésére, mert…, és itt sorolják fel azokat az okokat, amelyek arra késztették önöket, hogy kihagyják ezeket a településeket a kormányhatározatból" — mondta a képviselő, emlékeztetve: a tárcavezetők nem csak azt ígérték, hogy nem fogják a magyar adófizetőket hátrányosan megkülönböztetni, hanem útra, hídra, iskolára, kórházra, regionális fejlesztésre, társadalmi méltányosságra ígértek támogatást. „Az RMDSZ tiltakozik a kormány eljárása ellen, és felhívja az önök figyelmét arra, hogy a D-LP és az SZDP vezette településeken kívül is van élet. Ott is élnek emberek, akiknek joguk van a méltányos életkörülmények megteremtéséhez, a tartalékalap pedig nem Boc és Geoană urak pénztárcája, amellyel kényük-kedvük szerint rendelkezhetnek" — szögezte le.

Nem indulhat vizsgálat Năstase ellen

Elutasították tegnap a képviselőházban az Adrian Năstase szociáldemokrata politikus ellen indítandó bűnvádi eljárás jóváhagyására vonatkozó, Laura Codruţa Kövesi főügyész által benyújtott kérelmet. A képviselőházban egyszer már elutasították az eljárás engedélyezését, tegnap a főügyész azon kéréséről szavaztak, hogy térjenek vissza az ügyre. A határozatot 116 szavazattal a 100 ellen, 10 tartózkodással fogadta el az alsóház. Az éles szóváltások kíséretében lezajlott vita során többen megjegyezték: nem tudják, miről szavaznak, a demokrata-liberálisok ugyanis azt állították, nem a voksolás újrafelvételéről, hanem a volt miniszterelnök egy újabb korrupciós dossziéjáról tárgyalnak. A képviselők végül megállapodtak abban, hogy részletes tájékoztatást kérnek a főügyésztől.

Bajban a környezetvédelmi tárcavezető

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség ügyészségi vizsgálatot kért Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter ellen. A nyomozók szerint ugyanis a szociáldemokrata politikus vagyonnyilatkozatában feltüntetett javak egy része nem szerepel az adóhivatal nyilvántartásában, így például egy négyszobás lakás, egy terepjáró gépkocsi. A tárcavezető ráadásul elmulasztotta feltüntetni a maga és családja jövedelmeinek egy részét, így a dokumentumban szereplő adatok és a banki folyószámlákon levő összegek között jelentős a különbség. Ráadásul a Gardianul napilap információi szerint a szociáldemokrata politikus közbeszerzési eljárás nélkül mintegy félmillió eurót utalt át egy reklmácégnek a tárca egy programjának népszerűsítésére, tavaly pedig több mint egymillió eurót utaltak át ugyanannak a társaságnak.

Terjed az új influenza

Az egészségügyi minisztérium tegnapi jelentése szerint egy gyerek kapta el a betegséget, aki június 19-én érkezett Romániába Kanadából. A beteg kórházban van, állapota jó. Az egészségügyi hatóságok elindították a járványtani kivizsgálásokat a vele kapcsolatba került személyek azonosítására. Romániában május 27-én regisztrálták az első, új vírus okozta influenzás beteget. Eddig tizenkilenc személy fertőződött meg, zömmel olyan személyek, akik az Egyesült Államokból vagy Kanadából már eleve betegen érkeztek Romániába. Az új influenza enyhébb formája jelentkezett valamennyi betegnél, halálos áldozat nem volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2009-06-24: Belföld - x:

Hírsaláta

EBA TÁMAD. Nehezen viseli a gyűrődést a friss európai parlamenti képviselő, Elena Băsescu. Miután tudomására jutott, hogy Surján László egy elektromos körlevélben hívta fel az Európai Néppárt képviselőinek figyelmét: Románia elnökének lánya apja nevének köszönhetően jutott mandátumhoz, s effajta nepotizmust nem kellene támogatniuk, az ifjú hölgy éles hangon támadni kezdte Andreea Vasst, Boc kormánytanácsosát, volt európai parlamenti képviselőt, Theodor Stolojan pártfogoltját, miszerint ő Surján kebelbarátja, s együtt sütötték ki ellene e ,,merényletet". Andreea Vass cáfolta a vádat. Kü­lönben a Băsescu lány néppárti tagságát az RMDSZ-képviselők is elfogadják, miközben emlékeztetik román kollégáikat, hogy két évvel ezelőtt a román néppárti parlamenti csoport megakadályozta Tőkés László felvételét a frakcióba. (Cotidianul)
2009-06-24: Közélet - x:

Augusztustól nincs pénz laboratóriumi vizsgálatokra (Egészségügy) — Fekete Réka

Az áprilisban megkötött idei szolgáltatói szerződések alapján augusztus elsejéig van pénz laboratóriumi vizsgálatokra, de ha az egészségbiztosító nem kap kiegészítő összeget, említett időponttól a betegeknek minden analízisért fizetniük kell. A diagnosztikai központok jelenleg is kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint év elején, emiatt már most több a fizetéses vizsgálat, mint az első negyedévben.