Mindennapi útjaink

2007. augusztus 10., péntek, Máról holnapra
Megdöbbentő adalékok kerültek felszínre a romániai utak állapotáról a Román Akadémiai Társaság legújabb felméréséből. Ezeket az utakat, amelyek állaga a szó igazi értelmében elborzasztó, akár a halál útjainak is nevezhetjük, hiszen negyvenszer többen hallnak meg, mint az Európai Unió útjain, illetőleg a rizikó, hogy ennyivel többen végezhetik be rajtuk földi vonulásukat, negyvenszer nagyobb!

Annak ellenére így van ez, hogy a román utak karbantartási költségei sokszorosan meghaladják a környező országokét. A baleseti kockázatot növeli ama elképesztő tény, hogy a városoknál és nagyobb településeknél nincsenek kerülőutak. Az is a szó igazi értelmében elképesztő, hogy Romániában egy autópálya megépítésének ára kilométerenként harmincmillió euróba kerül, ez durván számítva duplája az uniós államokban készülő autópályák költségeinek. Útjaink karbantartási munkái is duplán haladják meg az unió és az Egyesült Államok útkarbantartási költségeit.

Nem hiányoznak természetesen a korrupciós botrányok sem. A civil szervezet jelentése kiemeli, hogy a román állam nemrég hétmillió eurót fizetett ki Piteşti-en az Astaldi Spa olasz cégnek, amely a lehető legtermészetesebb módon vette fel a pénzt, de a munkálatok még el sem kezdődtek, s nem tudni, egyszerűen elkezdődnek-e, hiszen eltiltás van érvényben, amire jószerével nem is lehet találni értelmes magyarázatot...

Még egyszer érdemes visszatérni arra, hogy a román utak miért negyvenszer veszélyesebbek, mint Európa útjai általában. Az akadémiai felmérés szerint a fő ok az örök halasztásban rejlik, az illetékesek pénzhiányra hivatkozva állandóan halogatják a karbantartási munkálatokat, vagy csak részlegesen végzik el azokat, így a karambol veszélye állandóan nő... A kátyúknak, az utak borzalmas állapotának is köszönhető, hogy Romániában a közutakon történő balesetek száma háromszorosa a szomszédos országokénak. Míg az unió államaiban minden negyven baleset közül egy végződik tragikusan, addig nálunk ez az arány három az egyhez. Ami elképesztő, s tarthatatlan. Hiszen mindannyiunk biztonsága van állandóan veszélyben, és az utak állagának romlásával ez a veszély folyamatosan nő...

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2007-08-09: Világfigyelő - x:

Röviden

Dioxinos sárgabaracklekvár
Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi-adalék miatt ― közölte Süth Miklós országos főállatorvos tegnap. Elmondta: jelenleg a magyar állat-egészségügyi hatóság úgynevezett visszaellenőrzést tart a guargumiügy kivizsgálása kapcsán, a vállalkozások bejelentései alapján ellenőrzik azokat az élelmiszermintákat, amelyeket a cégek eljuttattak a vizsgáló laboratóriumba.
2007-08-10: Közélet - Simó Erzsébet:

Pénz áll a házhoz

Csupa jó híreket közölt tegnapi sajtótájékoztatóján a megyei tanács vezetése. Pénz áll a házhoz, nem is kevés. A kormány e heti ülésén százmilliárd régi lejt szavaztak meg Kovászna megyének útjavításra. Két éve dolgozik a tanács a megye településeinek, városainak és községeinek közművesítési tervein, most a környezetvédelmi minisztérium alapjaiból 195 milliárd régi lejt kap Barót és 173 milliárd lejt Kovászna vízvezeték- és csatornarendszerének felújítására.