Hírsaláta

2007. augusztus 10., péntek, Belföld
BĂSESCU ÉS A SZÉKELYEK. A bukaresti sajtó is felfigyelt az államfő székelyföldi portyázására, megítélésük szerint szavazatokat akar gyűjteni a maga és pártja számára, ezúttal a székelyek közt, akiket — írja a România liberă — közvetlenségével megnyert.

Azt ellenben nem hiszi a cikkíró, hogy a magyar közösség elfelejtené, Băsescu a kisebbségi törvény egyik kerékkötője volt. Traian Băsescu az első román államfő, aki a romániai magyarok ,,kemény magjának" számító és ,,leglázadóbbjai" közé tartozó székelyeken keresztül közeledne a romániai magyarsághoz — állapítja meg a publicista, s Băsescunak a székelyföldi utak állapotára tett bíráló megjegyzése kapcsán úgy véli: az államfőnek sikerült ezt ,,ártatlanul" megfogalmaznia, miközben volt közlekedési miniszterként vélhetően jól tudta, hogy a magyarok által többségben lakott megyéknek jóval kevesebb pénzt juttatnak az állami költségvetésből, mint Románia többi megyéjének, és hogy ezt a diszkriminációt a rendszerváltás óta mindenik kormány alkalmazta.

JÖNNEK A NEONÁCIK. Szeptember végén Vadim Tudor, hogy egyre kopó népszerűségén valamit javítson, a parlament épületében megszervezi az európai szélsőséges pártok kongresszusát. Jelen lesz a francia Le Pen, az osztrák Heider, az olasz pornósztár, Mussolini unokája, Alessandra is, és még ki tudja, hányan Vadim elvbarátai közül. (Ziua)

FURCSA POLITIKUSOK. Van a bukaresti politikában néhány különös figura — írja a România liberă —: Vadim Tudor, aki nagyzási hóbortban szenved, Adrian Păunescu úgyszintén, Gheorghe Funar, aki magyarellenességével ér el politikai sikereket, Gigi Becali, a juhászból lett politikus, aki gyermekkori frusztrációit leplezi vallási mániájával és közönséges szókimondásával, Dumitru Dragomir, a nem hivatásos labdarúgók szövetségének elnöke, aki mindenkinél okosabbnak képzeli magát. Hasonló habitusú politikusok más parlamentekben is vannak, de a sajtó nem futtatja őket, mint Romániában.

NEM ORVOSI MŰHIBA MIATT HALT MEG TEOCTIST. A vizsgálatok nyomán kiderült, nem követtek el műhibát a Teoctist pátriárkát műtő orvosok. Ezt a Bukaresti Orvosi Kamara képviselői mondták ki azután, hogy a pátriárka közvetlenül prosztataműtét után halálozott el. A vizsgálat akkor indult, amikor Nicolae Ursea, a július 30-án elhalálozott pátriárka személyi orvosa azt nyilatkozta, nem lett volna szükség beavatkozásra. (Hotnews)

MUNKANÉLKÜLI SEGÉLY VÉGZŐSÖKNEK. Azoknak a tanulóknak, akik idén sikeresen befejezték középiskolai tanulmányaikat, és munkanélküli-segélyért folyamodnak, legtöbb hatvan nappal a kicsengetés után kell jelentkezniük a megyei munkaerő-hivataloknál mint munkát kereső személyeknek. Ha hatvan nap alatt nem sikerül a képesítésüknek megfelelően elhelyezkedniük, kérhetik a munkanélküli-segélyt. A törvény által meghatározott összeg minden oktatási szint elvégzése után egy alkalommal igényelhető. Az országos bruttó minimálbér ötven százalékát hat hónapig kaphatják a jogosultak. (Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2007-08-10: Közélet - Iochom István:

Băsescu Bálványoson

Miután szerdán este Sepsiszentgyörgyön járt, tegnap, ebéd után Kovásznáról Băsescu és felesége Kézdiszékre indult. Az államfő első bálványosi útja a Büdös-barlanghoz vezetett volna, de a kedvezőtlen időjárás miatt lemondott erről, és a Vár komplexumba ment, ahol Daragus Attila és Enikő, a panzió tulajdonosai várták.
2007-08-10: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Örülök, hogy felfedezte a borvizet
Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke Traian Băsescu államfő javaslatáról, hogy a román nyelvet idegen nyelvként tanítsák a kisebbségi gyermekeknek, elmondta: a módszert már régóta alkalmazzák a magyar iskolákban. ,,Örülök, hogy Traian Băsescu államfő tizenhét év után a helyszínen fedezi fel a borvizet, hiszen az RMDSZ tizenöt éve erről beszél" — nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor.