Ki fizet a végén? - Farkas Réka

2009. július 3., péntek, Máról holnapra

Ha nincs pénz az állampénztárban, az adófizetők zsebébe kell nyúlni — ezt az elvet követi a Boc-kabinet. Hiába nyilatkozik jeles szakértők sora, hogy válság idején nem szabad növelni az adókat, illetékeket, a kormánynak pénzre van szüksége...

például az egészségügy fenntartására. Nem a fizetésekből levont hozzájárulást növeli, hisz ez ellentmond az iménti elvnek, egészségügyi jegyeket vezet be, s az amúgy is egyre nehezebben élő, kereső polgároknak kemény pénzeket kell majd törleszteniük minden kivizsgálásért, orvosi analízisért, de még az egyszerű receptfelírásért is.

Ki-ki fizetése mértékében jelentős összeget fizet be havonta az egészségügyi pénztárba. Mindezért a jövőben esetleg sürgősségi ellátásban részesülhet, de csak akkor, ha az orvos is úgy ítéli, beilleszkedik ebbe a kategóriába. Ha téves riasztás volt, ha múló rosszullét ijesztette meg a pácienst, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ugyanezt kell majd tennie, ha a későbbi nagyobb bajokat megelőzendő, féléves, éves rutinkivizsgálásért fordulna doktorához, de akkor is, ha az amúgy egészséges hétköznapi dolgozót ágyba dönti egy futó nyavalya, megfertőzi az influenza, elkap egy vírusos hasmenést. A jövőben már nem csak a méregdrága gyógyszereket kell megvásárolnia, több tíz, esetleg száz lejébe kerül, hogy megállapítsák, mi a baja, milyen gyógymódra van szüksége.

Az új rendszer bevezetése a miniszter becslései szerint évi 350 lejt vesz ki az átlagos, egészséges állampolgár zsebéből. Nem tűnik nagyon soknak, de a kis és közepes fizetésből élők számára nem is kevés. Főleg ha egy, esetleg két alkalommal kell lepengetni az összeget, pont akkor, amikor a családi kasszát amúgy is megterheli a gyógyszerek ára, a betegség miatti jövedelemkiesés. A gyermekeknek és időseknek (a kisnyugdíjasoknak) továbbra is ingyenes lesz az ellátás, de mindannyian szembesültünk már azzal, hogy a betegséget nem lehet hónap elejére időzíteni, amikor van ingyengyógyszer, ha gyorsan kellenek a laboratóriumi vizsgálatok, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, s ha kórházi kezelésre, esetleg műtétre szorulnak csemetéink, szüleink, nagyszüleink, a megfelelő ellátásért ,,külön pénzt" kell fizetnünk.

Ioan Bazac miniszter az új rendszer bevezetésétől várja az egészségügy reformját, lesz pénz nagyobb fizetésekre, fejlesztésekre — ígéri —, nem kell csúszópénzt adnunk az orvosoknak, megfelelően felszerelik a kórházakat. Sajnos azonban, nem biztos, hogy mindezt megérjük, mert nemsokára meghalni olcsóbb lesz, mint kigyógyulni egy nyavalyából.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2009-07-03: Nyílttér - x:

Már a járdán sincs hely

Azok figyelmébe ajánlanám e felvételt, akik a taxisengedélyek kibocsátásáért felelnek: talán rájönnek, hogy már túl sokan vannak városunk nagyságához mérten. És fütyülnek a közlekedési törvényekre.
Czirmai Zoltán, Sepsiszentgyörgy
2009-07-03: Közélet - x:

Tizenhetedszer a kegyhelyen (Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagy búcsú Futásfalván) - Iochom István

Tegnap Futásfalván a kegyhelyen Sarlós Boldogasszony napján fogadalmi nagy búcsút tartottak az idei kettős jubileum, Szent Pál apostol születésének 2000., a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye alapításának 1000. évforduló­ja jegyében.