Miért nem mond le az ifjúsági miniszter? - Farcádi Botond

2009. július 7., kedd, Máról holnapra

Éppen csak az ifjúságot érdeklő és érintő kérdésekkel vagy a sporttal kapcsolatos ügyekkel nem foglalkozik mostanság a kormány erre hivatott minisztériuma.

És nem azért, mert éppen válságellenes intézkedések kidolgozásával lenne elfoglalva a kabinet, hanem mert a tárcavezető immár három hete próbálja elmagyarázni hol a hírtelevíziók stúdióiban, hol a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, hova is szivárgott el az adófizetők pénzéből az a 600 000 euró, amelyet az ifjúsági nap megszervezésére szántak, de amelynek legalábbis egy részéből nagy valószínűséggel az államfő lányának kampányát finanszírozták.

Monica Iacob Ridzi esete oly nagy port kavart, hogy szinte mindennap lemondását vagy menesztését várják kollégái, a civil szféra, a sajtó, az adófizető állampolgárok. Saját pártjában is többen belátták: a botrány rontja az alakulat közmegítélését, és ez választási évben korántsem jelentéktelen. Még az államfőhöz közel álló értelmiségiek egy része is felháborodásának adott hangot, és a miniszter leváltását kérte. Sajtóinformációk szerint egyébként a párt néhány befolyásos vezetője sugallatára a hét végén a miniszterelnök meneszteni akarta, de Monica Iacob Ridzi érdekében maga Traian Băsescu államfő lépett közbe.

Ezért is meglepő az a csökönyös ragaszkodás a miniszteri székhez, amelyről Monica Iacob Ridzi magatartása tanúskodik. Mintha nem érdekelné őt sem a valóságos össztűz alá került Demokrata-Liberális Párt és a kormány sorsa, sőt, mintha készakarva a kabinet és az alakulat lejáratása lenne a célja azáltal, hogy nem hajlandó távozni a tárca éléről.

Mindezek ellenére a tárcavezető sorsa megpecsételődni látszik: Traian Băsescu pártfogására ugyanis csak addig számíthat, amíg a korrupcióellenes ügyosztály bűnvádi eljá­rást indít. És akkor majd vélhetően a korrupcióellenes harc független és igazságos bajnokának szerepében pózoló pártfogó írja alá az elmozdításáról szóló határozatot. Talán ezért nem hajlandó önként távozni Ridzi: a kormány és a párt megítélésének ártó miniszter ugyanis közvetett módon az államfő érdekeit szolgálhatja, ha Traian Băsescu számára lehetőséget teremt arra, hogy felfüggessze őt tisztségéből.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 671
szavazógép
2009-07-07: Közélet - x:

Gábor Áron emlékezete (Az ágyúöntő őrnagy halálának 160. évfordulója) - Iochom István

A berecki Gábor Áron Kulturális Alapítvány kuratóriuma az ágyúöntő őrnagy halálának 160. évfordulója alkalmából vasárnap ünnepi megemlékezést szervezett. A rendezvény a Szent Miklós-templomban ünnepi szentmisével kezdődött, melyen dr. Koszó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere Bereck legnagyobb fiának életútjáról szólt a zsúfolásig telt istenházában.
2009-07-07: Közélet - x:

Útlezárással ­fenyegetőznek (Kormányzásra készül az RMDSZ) - Farcádi Botond

A 12-es országút lezárását helyezte kilátásba Albert Álmos szenátor, az RMDSZ alsó-háromszéki szervezeté­nek elnöke. Így tiltakoznának az ellen, hogy a Brassótól Csíkszereda felé vezető út korszerűsítése a számtalan ígéret ellenére sem kezdődött el, pedig a tervek elkészültek, a költségvetés megvan, a munkálatok menetéről döntöttek, és a versenytárgyalást lebonyolították.