Átrendeződések - Bogdán László

2009. július 8., szerda, Máról holnapra
Az uniós választások után világossá vált, hogy az Európai Parlamentben a két nagy frakció, a néppárt és a szocialisták között eltolódtak az erőviszonyok a néppárt javára, annak ellenére, hogy bizonyos angol, holland, litván, cseh képviselők, kilépve a néppártból, új konzervatív frakciót alakítottak.

Minden jel szerint ennek lesz tagja az MDF képviselője, Bokros Lajos is. Az új, eddig nem létező frakció, mint neve is világosan mutatja, határozottabban, egyértelműbben a konzervatív hagyományokra teszi a hangsúlyt, ezzel is megkülönböztetve magát a néppárttól. A kisebb frakciók, a liberálisok, a zöldek is összeálltak, és az európai, nem egy esetben a fasizmussal nyíltan is kacérkodó, radikális szélsőjobboldali képviselők is frakciót alakíthatnak. Míg az Európai Parlamentbe jutott romániai képviselők legnagyobb részének ― mivel pártjaik a nagy európai pártcsaládok, a néppárt, a szocialisták, a liberálisok tagjai ― megvan a helye, kivétel a Nagyrománia Párt színeiben bejutó Corneliu Vadim Tudor és Gigi Becali. A Nagyrománia Pártot ― s ezért a hírért és névért a pártelnök, Corneliu Vadim Tudor az elmúlt években szélsőségesen radikális, egyértelműen idegengyűlölő, sovén nyilatkozataival mérhetetlenül sokat tett ― az európai politikai elemzők radikálisan jobboldali pártnak tartják, ezért is különös, hogy az Európai Parlament jobboldali pártjainak képviselőit tömörítő, kicsiny, de harcos frakció nemhogy nem fogadja tárt karokkal a két dacos, szájtépő, demagóg, xenofób honfi jelentkezését, hanem, a jelek szerint, nem fogadja sehogy. Megtörténhet, hogy a nagy román érdekekért harcoló képviselők, akik nagyáriáikat kénytelenek lesznek legtöbb esetben egy percbe sűríteni ― ennyi idő áll ugyanis normális helyzetben egy képviselő rendelkezésére ―, magányos antiglobalista és nagyromán bozótharcosokként fognak küzdeni az Európai Parlamentben. A bozótot természetesen, hogy maradjunk a találó hasonlatnál, ők teremtették maguk köré. Az egy perc pedig finoman fogalmazva sem elégséges, mondjuk, Vadim Tudor a román választók és tévénézők előtt immár hányingerig ismert nézeteinek kifejtésére. (Mely nézeteket most hadd ne minősítsük, minősítik magukat amúgy is…) Arról az aprócska tényről nem is beszélve, hogy, ha valami csoda nem történik, nem lesz mögöttük egy frakció egységes és nyomatékos felhajtóereje, s magányosan a bizottságokba sem kerülhetnek be. Egyedül, magukra hagyatva lesznek kénytelenek lankadatlanul küzdeni, a sorsukat béklyózó fenefátumok ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2009-07-08: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Vállalkozói kiállítás
Az Asimcov vállalkozói szövetség július 29-ig várja a jelentkezőket a Kézdivásárhelyi Napok és a Felső-háromszéki Vállalkozói Napok alkalmából szervezendő kiállításra. A kézdivásárhelyi sportcsarnokban augusztus 28—30. között mutatkozhatnak be a megye vállalkozói. A részvételi feltételekről a szövetség Kézdivásárhely, 12-es Udvartér 1. szám alatti székhelyén, illetve telefonon a 0267 364 207 és 0745 548 286 számon és e-mailen az asimcov@clicknet.ro címen nyújtanak felvilágosítást. Kapcsolattartó: Kerekes Adél.
2009-07-08: Közélet - x:

Lovas parádé Gidófalván - Kisgyörgy Zoltán

Hihetetlen, hogy egy község annyi szép lovat ― pónit és lipicait ― ki tud állítani. Nemcsak a paripák, a fogathajtók, a szekerek is ünnepi díszben tündököltek a hét végén Gidófalván.