A forró krumpli... - Bogdán László

2009. július 10., péntek, Máról holnapra
...ahogyan nemes egyszerűséggel Mircea Geoană, a koalíciós kormány másik pártja, a szociáldemokraták elnöke nevezte az egyre kuszább, zűrzavarosabb és áttekinthetetlenebb Monica Iacob-Ridzi-ügyet, sokak száját megégetheti.

Ezért úgy vélte, a D-LP sokkal jobban járna, ha visszavonná az ifjúsági és sportminiszter támogatását, hiszen az ügy sokat árthat a pártnak is, riválisának, a párt jelenlegi államfőjelöltjének, Traian Băsescunak is, nem is beszélve a kormány amúgy is alaposan megtépázott tekintélyéről. Boc pártja viszont erre nem volt hajlandó, sőt, amellett kardoskodtak, hogy a közpénzek gátlástalan elköltésével vádolt miniszter tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottságot is fel kell oszlatni. A többi párt ezzel természetesen nem értett egyet. A parlamenti vizsgálóbizottság tehát folytatta munkáját, és a végleges jelentésben javasolta a bűnvádi eljárás beindítását. Ami már önmagában is mutatja, hogy a miniszternek már régen le kellett volna mondania. Hazugságokon is kapták, kijelentette például meghallgatásán, hogy az ifjúsági napokra a costineşti-i nagyszínpadért 75 000 eurót fizetett ki. Azonban kiderült: ez nem igaz, a pénzt a rendezvényeket támogató Pro TV fizette, s azt a televízió gazdasági igazgatója az elképedt parlamenti vizsgálóbizottság előtt számlákkal is igazolta. Továbbra sem lehet tudni, mit, miket, miért és mire fizetett a miniszter asszony, aki gátlástalanul beosztottjaira hárítja a felelősséget, noha a vizsgált számlák nagy részét, teljesen szokatlan módon, ő maga írta alá. Más hazugságokon is kapták Iacob-Ridzit, aki a fiatal politikusok elleni hajszáról vizionál. Önéletrajzában ― derítették ki az ügyre saskeselyűként lecsapó televíziók ― azt állítja, hogy mielőtt miniszter lett volna, egy cégnél öt évig főkönyvelőként dolgozott. Kiderült azonban, hogy a nevezett cég az ő főkönyvelősége utolsó évében alakult.

Feltehetjük a kikerülhetetlen kérdést: még mi kell ahhoz, hogy egy miniszter lemondjon? Másutt, jobb helyeken elég annyi, ha hazugságon kapják. Nálunk nem. Nálunk nevelője, a pártja foggal és körömmel védi a jó tanítványt. Az pedig egyre inkább elhomályosul, noha lényeges kérdés, hogy mire is költött hatszázezer eurót a minisztérium, hogy tényleg ebből a pénzből támogatta-e Ridzi barátnője, Elena Băsescu uniós kampányát. Az ügy másik tanulsága sem különösebben szívderítő, hiszen a korrupció elkenése napnál világosabban bizonyítja a politikai elitből már amúgy is kiábrándult választóknak, hogy Romániában egy miniszter, egy politikus, aki az államfő támogatását élvezi, bármit megtehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2009-07-09: Sport - x:

Háromszéki verseny (Sziklamászás)

A sepsiszentgyörgyi Alpinsport Egyesület szervezésében a hét végén negyedik alkalommal kerül sor a már hagyományosnak számító és közel félnapos Székelyföldi Mászómaratonra a Vargyas-szorosban.
2009-07-10: Közélet - x:

Székelyföldi körúton Magyarország külügyi államtitkára - Váry O. Péter

Szabó Béla, Magyarország csíkszeredai főkonzulja és Szabó Vilmos államtitkár Antal Árpád András polgármesternél
Az ősszel sorra kerülő magyar—román kormányülés bukaresti előkészítése előtt tájékozódó körúton járt Szabó Vilmos magyar külügyi államtitkár, székelyföldi utolsó stációja tegnap Sepsiszentgyörgy volt, ahol — akár előzőleg Maros és Hargita megyében — találkozott a prefektussal, majd a megyeszékhely polgármesterével.