Erdélyi magyar delegációt kértek

2009. július 16., csütörtök, Közélet

Ismét felvetette az önálló erdélyi magyar képviselőcsoport létrehozásának kérdését a romániai Néppárti Delegáció ülésén a három erdélyi magyar EP-képviselő, a többségi demokrata-liberális küldöttség támogatását kérve ennek megvalósításához.

A romániai Néppárti Küldöttség két önálló csoportból, a D-LP, valamint az RMDSZ és az EMNT képviselőiből tevődik össze, ezért is indokolt a kérés. A két küldöttség azért még egységes erővel képviselhetné az ország érdekeit — mondta Winkler Gyula, példaként említve Németországot és Portugáliát, melyek szintén két-két csoporttal vannak jelen a néppárti frakcióban. Az önálló magyar csoport létjogosultsága mellett érvelve Sógor Csaba kemény konfliktusba került Marian-Jean Marinescu néppárti frakcióalelnökkel, aki határozottan ellenezte ezt. Tőkés László elmondta: erdélyi magyarságunk számára elengedhetetlenül fontos, hogy sajátos ügyeit, úgymint a kisebbségi kérdést vagy az autonómia ügyét, politikailag szabadon artikulálja, ezt pedig igazából csak önálló politikai entitásként képes megtenni. A külön magyar küldöttség létrehozásának érdekében Markó Béla RMDSZ-elnök a D-LP országos vezetőségénél fog közbenjárni. A Magyar Összefogás listáján mandátumot nyert európai parlamenti képviselők már korábban bejelentették egy önálló romániai magyar képviselőcsoport létrehozása iránti igényüket az Európai Néppárt EP-frakciójában. Szándékukat június 23-án, brüsszeli megbeszélésükön Theodor Stolojan delegációvezetővel és Marian-Jean Marinescu képviselőtársukkal is közölték, akik akkor jóváhagyólag tudomásul vették a magyar képviselők tervét. Július 1-jén kelt közös megkeresésükben Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba hivatalos úton terjesztették kérésüket az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetősége elé. Ezzel párhuzamosan — és ezt megelőzően — a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjá­nak színeiben megválasztott két EP-képviselő is önálló felvidéki magyar küldöttség létrehozását jelentette be — szándékukat viszont a szlovák képviselőcsoport határozottan visszautasította. Utóbb a román képviselőcsoport vezetősége is azt közölte, hogy ellenzi az erdélyi magyar küldöttség megalakítását. Hivatalos formában Joseph Daul néppárti frakcióvezető még nem adott választ felvidéki és erdélyi magyar EP-képviselőink önálló küldöttségek alakítására vonatkozó megkereséseire. A jelek szerint a képviselőcsoport megalakítása — a közelgő nyári szünet miatt — nagy valószínűséggel őszre fog halasztódni. A három erdélyi képviselő közben különkihallgatást kért Joseph Daul néppárti frakcióelnöktől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2009-07-16: Máról holnapra - x:

A sajtó a bűnös! — Simó Erzsébet

Az ifjúsági és sportminiszter lemondott. Gesztusa megkésett és bizonytalan volt, de biztosra vehető, hogy nem ő döntött sorsáról, hanem pártja és főként nagy pártfogója, Traian Băsescu. Az államfő különben az utód beiktatásakor mondott beszédében agresszív volt, következetlen és ellenséges.
2009-07-16: Közélet - x:

Aláírták a kisebbségi együttműködési jegyzőkönyvet

A romániai magyarokat és a magyarországi románokat, illetve a két országot érintő együttműködési kérdésekben sikerült összegezni az eddigi eredményeket és a jövőbeni vállalásokat abban a román—magyar jegyzőkönyvben, amelyet kedden írtak alá Bukarestben.