Hírsaláta

2009. július 16., csütörtök, Belföld

Ő LENNE A KÖVETKEZŐ? Elena Udrea és a turisztikai tárca nem épp ortodox reklámkiadásaival kapcsolatos ügyekben kezdtek nyomozni a bukaresti román lapok. Azt rég tudják, hogy 1,2 millió euró értékű alapot szán a minisztérium a korlátlan lehetőségek Romániájának reklámozására az Eurosporton és a CNN-en. Az nem világos, hogy melyik reklámközvetítő iroda nyerte el a pályáztatás jogát, és mennyi pénzért. (Gardianul)

VÁLTOZTAK A VALUTAVÁSÁRLÁSI SZABÁLYOK: még mielőtt valutát adnánk el, vagy vásárolnánk, a pénzváltóknak formanyomtatványt kell kitölteniük, ebben fel kell tüntetniük, hogy mennyit ér az átváltandó összeg. Sőt, ezentúl a pénzváltók előtti táblákra a valuták vásárlási és eladási árát lehet csak feltüntetni, és ebbe az összegbe a kezelési költségeket is bele kell foglalni. A fogyasztóvédelmi hatóságnál legalább félezren panaszkodtak arra, hogy félreérthető a pénzváltók tájékoztatója. Emiatt szigorították a szabályokat.

KISEBBSÉGI KATASZTER. Elkészítette a romániai kisebbségi szervezetek kataszterét az Országos Kisebbségkutató Intézet. A kisebbségi kataszter feltérképez valamennyi kisebbségi szervezetet, amelyek közvetve vagy közvetlenül hozzájárulnak a kisebbségi identitás megéléséhez, megítéléséhez, és tükrözi, milyen fajta szervezeti keretek között szervezik meg az etnikumhoz köthető tevékenységeket.

RONCSAUTÓPROGRAM CÉGEKNEK IS. A környezetvédelmi minisztérium 10 000 régi vállalati autót cserél be. Akárcsak a magánszemélyek, a vállalatok is a 12 évnél régebbi autókat cserélhetik le. Egyébként a roncsautóprogram feltételei némiképpen megváltoztak, így azok is megkapják a 3800 lejes állami támogatást, akik az új autót lízingelik, vagy hitellel vásárolják meg. (Erdély fm)

BEPERELTE BĂSESCUT. Sorin Ovidiu Vântu beperelte Traian Băsescut, aki a B1 Televíziónak adott interjújában azt állította, hogy ő törvénytelenül 60 millió eurót igényelt vissza áfatérítés címén. SOV rágalmazásért egymillió euró kártérítést kér az államfőtől. (Ziare.com)

SZÓRJÁK A KÖZPÉNZT. A környezetvédelmi minisztert azzal vádolják, hogy félmillió eurós szerződést írt alá egy reklámkampányhoz, és ennek lebonyolításával versenytárgyalás nélkül bízott meg egy céget. A meghallgatáson a képviselőházi bizottság arra volt kíváncsi, hogy a környezetvédelmi miniszter milyen érdekeket tartott szem előtt. Ha a hatalmon levő pártok valamit is adnának megítélésükre, a közvéleményre, rég menesztették volna mind Ridzit, mind Nemirschit ― vélik a Realitatea újságírói.

ŐSSZEL ÚJRAKEZDIK A MÉHNYAKRÁK ELLENI OLTÁST. Az ingyenes vakcinát a 12―14 év közötti lányok fogják megkapni. Ahhoz, hogy minél többen részt vegyenek a kampányban, a szaktárca a családorvosokat készíti fel, hogy azok majd ősszel minden fontos információt átadhassanak a szülőknek és a tanároknak. A humán papilomavírus okozza a méhnyakrákot az esetek 70―80 százalékában, az oltás ennek a vírusnak a terjedését előzné meg. Az egy éve szervezett kampányban ― szülői ellenállás miatt ― a 12 éves kislányoknak csak egy százaléka kapta meg az oltást. (Erdély FM)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 777
szavazógép
2009-07-16: Közélet - x:

Aláírták a kisebbségi együttműködési jegyzőkönyvet

A romániai magyarokat és a magyarországi románokat, illetve a két országot érintő együttműködési kérdésekben sikerült összegezni az eddigi eredményeket és a jövőbeni vállalásokat abban a román—magyar jegyzőkönyvben, amelyet kedden írtak alá Bukarestben.
2009-07-16: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Karcsúsítják a hivatalokat
Összesen 2083 állás felszámolásával felére csökkentik a kormány alá tartozó különböző ügynökségek létszámát az elkövetkező hónapokban, és a különböző hivatalokból is minden ötödik alkalmazottat, 417 személyt menesztenek — döntött tegnapi ülésén a kormány. A minisztereknek több hónapnyi idejük volt a szükséges összevonások kidolgozására. Emil Boc az állami kiadások csökkentésével, a hatékonyság növelésével és a bürokrácia leépítésével indokolta a lépés szükségességét. A kormányfő egyúttal azt is bejelentette, hogy pénzhiány miatt több üdülési jegyet egyelőre nem ad az állam, akik lemaradtak a juttatásról, azok télen reménykedhetnek benne.