Veszprémi képzőművészek a képtárbanTovábblépve a figurativitáson — Sántha Imre Géza

2009. július 18., szombat, Kultúra

Ughy István: Siratók

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár termeiben a Veszprémhez kötődő, 2004-ben alakult f képzőművészeti csoport tárlata nyílt meg szerda délután. Az f megnevezés a figurativitásra utal, hiszen a csoport tagjai a valóság tárgyi voltából indulnak ki, pontosabban a sorsát alakítani kívánó mindenkori embert állítják műveik alanyává.

A figuratív megjelenítés nem csak a reális pillanatkép bemutatóeleme, hanem szuggesztív erővel, az expresszivitás és a szürrealitás nyelvezetével ötvözve közelíti meg a gondolkodó, létét kutató, kötöttségeiből kitörni vágyó ember szellemi alakját, helyzetét. Filozofikus gondolatmegragadással és mesteri adottságokkal közelítenek meg e művészek — a marosvásárhelyi származású Dienes Attila bronzszobraival, a monumentális szobrászatra építő Párkányi Raab Péter kisplasztikáival, a Koller-díjas Filep Sándor festő-grafikus, Horváth Lajos szürrealista festményeivel, a kolozsvári származású Kádár Tibor naturalista piktúráival, a szintén erdélyi születésű Ughy István a bibliai időkre visszautaló festménysorával — néhány, a hétköznapokból kiragadott gesztust, személyesen megélt vagy általánosítható emberi kapcsolatelemeket, egyéni vívódásokat, elmélyülést. A hat művész közös vonása a naturális ábrázolásmód, de mindannyian túllépnek világunk pontos anyagszerűségén, és a szellemi szférákba emelkednek, vagy a szemlélőt kalauzolják gondolati síkokra, távlatokba. A tárlat augusztus 16-ig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2009-07-18: Kiscimbora - x:

Mátyás király meg a katona (népmese)

Elment egyszer Mátyás országot nézni. Ahogy ballag, lát az árok partján egy katonát. Látja ám, hogy a katona retket eszik. Még a hóna alatt is szorongat egyet.
2009-07-18: Kultúra - x:

Még hallani a furcsa hegedűszót (Zenetábor Árkoson) — Bogdán László

Különösen este az árkosi kastélyban, amikor fiatal hegedűsök önmaguk és mások szórakoztatására játszanak önfeledten.