Elszalasztott lehetőség - Farkas Réka

2009. július 21., kedd, Máról holnapra

Utólag bebizonyosodott, nem volt jó ötlet Traian Băsescu államfőt meghívni a Bálványosi Szabadegyetem zárónapjára, a füttykoncert ellenére, vagy éppen ezért, a szombat délelőtti fellépésnek ő volt az egyedüli győztese.

Bátornak bizonyult, hisz bemerészkedett a medve barlangjába, szembenézett az autonómiaigényt felmutató tömeggel, és kioktatta a jelenlevőket Románia alkotmányából, több ízben fejükre olvasva ennek első cikkelyét — vélhetik nacionalista érzelmektől fűtött román szavazók. Jó néhány százalékukat meggyőzhette, ő az alkalmas az elnöki feladatok folytatására, és ráadásként elnyerte Orbán Viktor nyílt támogatását is, így megeshet, magyar szavazatokban is mérhető lesz fellépésének eredménye.

Minden bizonnyal a meghívás kezdeményezőit a párbeszéd szükségessége vezérelte. Való igaz, elmozdulást, a jelenlegi helyzet javulását csak tárgyalások útján lehet elérni, az őszinte, nyílt eszmecserére szükség van. Csakhogy Tusnádon éppen a lényeg sikkadt el. Traian Băsescu elismételte már jól ismert nézeteit az autonómiáról, nem hiányzott az ,,ugyanolyan autonómiát Székelyudvarhelynek, mint Caracalnak" motívum sem. Megtoldotta azzal: elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek az autonómiára hivatkozva új határokat akarnak kialakítani, és útlevelet vezetnének be Románia szívében. Senki nem pontosított a színpadon, hogy az autonómia nem határokról és útlevélről szól. Băsescu ezt minden bizonnyal pontosan tudja, de jó lehetőség lett volna a román közvélemény fejében is eloszlatni ezt a tévhitet.

Elképzelhető, nagyobb politikai érdekek állnak a szombati események hátterében, Orbán Viktor szövetségesként kívánta megnyerni a román elnököt, hogy közösen lépjenek fel a frissen elfogadott szlovák nyelvtörvény, illetve a kárpátaljai magyar és román kisebbségeket érő atrocitások ellen. Szükség lenne erre, hisz jelen pillanatban a legnagyobb bajok valóban ott vannak, s hosszabb távon hatással lehet az erdélyi magyarságra is, ha nem sikerül időben semlegesíteni a kisebbségellenes intézkedéseket.

Stratégiák ide vagy oda, tény: kesernyés szájízzel távozhatott a szombati rendezvény közönsége. A taktikázás keltette visszhangokban elsikkadtak, de súlyukat nem veszítették Tőkés László igen kemény válaszszavai; Traian Băsescu pedig immár nem először „kifütyülte" a székelyeket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2009-07-20: Közélet - x:

A hétvége hírei — Simó Erzsébet

Külügyminiszteri tárgyalások Temesváron
A balkáni országok európai integrációjáról, a határon átnyúló pályázatok témájáról, a Nabucco-gázvezetékről és az Európai Duna Stratégiáról tárgyalt egyebek között a román, a szerb és a magyar külügyminiszter szombaton Temesváron.
2009-07-21: Közélet - x:

Székelyföldi útkeresés (Szakmai konferenciasorozat) - Farkas Réka

Milyen lépéseket lehet és kell tenni a közeljövőben a Székelyföld fejlesztéspolitikájában? — erre a kérdésre keresték a választ hét végén Csíkszeredában a Sikeres Székelyföld térségfejlesztési szakmai fórumon.