Röviden — Szekeres Attila

2009. július 22., szerda, Világfigyelő
Támogatják Ukrajnát

Washington erőteljesen támogatja Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseit, és azt is, hogy Kijev szabadon választhassa meg külpolitikai szövetségeseit — jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök Kijevben az ukrán államfővel lezajlott tárgyalásai után.

Viktor Juscsenko ezzel összefüggésben ismét leszögezte, hogy a NATO-t tekinti a legjobb eszköznek Ukrajna biztonságának garantálására. Azt mondta az amerikai vendégnek, hogy Ukrajna európai ország, ahol demokrácia van, és Ukrajna az európai utat választotta. Joe Biden arról biztosította Viktor Juscsenkót, hogy az új amerikai kormány által tervbe vett orosz—amerikai közeledés nem Ukrajna rovására történik.

Kórházban a NATO-főtitkár

Kórházba került Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár. Szervezetében kis vérrög alakult ki, s ezt kellett megszüntetni. A NATO szűkszavú közleménye szerint az eljárás sikeres volt, s a főtitkár jól érzi magát. A holland politikus néhány napra még kórházban marad megfigyelésre, de teljesen fel fog gyógyulni.

Szedi áldozatait a setésinfluenza

Már több mint hétszázan haltak meg világszerte az újfajta influenzában, amióta felütötte fejét a Mexikóból eredő kór — jelentette be az Egészségügyi Világszervezet. Június eleje óta a halálos áldozatok száma közel háromszázzal növekedett.

Csalódott keletnémetek

Húsz évvel a hírhedt berlini fal leomlása után még mindig nagy az elégedetlenség és a csalódottság a keletnémetek körében. Erről tanúskodik az a tanulmány, amelynek főbb következtetéseit tegnap hozták nyilvánosságra. A Népi Szolidaritás elnevezésű társadalmi szervezet által végzett felmérésből kitűnik: a keletnémetek hatvanhét százaléka fontosnak tartja a demokráciát, de csak tizenegy százalék elégedett annak tényleges helyzetével. Szakértők számára egyik legelgondolkoztatóbb megállapítása a tanulmánynak: az egykori NDK lakosainak negyvenegy százaléka idegenellenes.

Feloszlatták a japán képviselőházat

Aszo Taro japán kormányfő tegnap feloszlatta a képviselőházat. A miniszterelnök augusztus 30-ra előre hozott választásokat ír ki, amelyek eredménye várhatóan átrajzolja majd az ország politikai arculatát. Akihito császár is jóváhagyta a döntést. Közvélemény-kutatások szerint a választásokon az ellenzéki Japán Demokrata Párt győzelme várható, amely a liberálisok több mint fél évszázados kormányzásának vet véget.

Kényszerű sterilizáció?

A csehországi kórházakban továbbra is sterilizálnak akaratuk ellenére roma asszonyokat. A legutóbbi ismert eset 2007-ben az észak-morvaországi Ostraván történt — közölte tegnap Eva Goralová, a sterilizáció által megkárosított nők társulatának képviselője. A negyvenéves asszonyt Frydek-Místek város önkormányzata szociális osztályának munkatársa kényszerítette arra, hogy az ostravai kórházban vesse alá magát a műtétnek — nyilatkozott Goralová. Megjegyezte: a roma asszonynak négy gyermeke van, s azért engedett a nyomásnak, mert attól tartott, hogy elvehetik tőle gyermekeit, és nevelőintézetben helyezhetik el őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2009-07-22: Világfigyelő - x:

Reményre kapnánk (Pesti posta) — Czegő Zoltán

Nincs erőnk már kárörömre, ám a pártok fogytán, elfogytán, e nagy politikai olvadásban engedje meg nekünk a világ s világunk, a nemzet, hogy reményre kapnánk!
2009-07-23: Nemzet-nemzetiség - x:

Miről volt még szó Tusványoson - Sylvester Lajos

Ahogyan ez történni szokott, Orbán Viktor, Traian Băsescu és Tőkés László tusványosi tábori állásfoglalásainak utóhangjai sok esetben félrekonganak, a bálványosi echó visszhangjainak refrénjei más és más gondolatokat és érzelmeket nyomatékosítanak.