Az utca hangja

2009. július 24., péntek, Nyílttér

KATONA SÁNDOR, Có­falva. A helybeli közbirtokosságnak, melynek elnöke vagyok, 48 hektárja van az egerpataki határban, a Rétyi-tóval szemben, ahol több magánvilla is épült az utóbbi időben, engedély nélkül.

Már régebb visszakértük azt a területet, de még elutasító választ sem kaptunk a polgármesteri hivataltól, sőt, rebesgetik, hogy kimérték valakinek, aki eladta egy románnak, és most mindenki hasznot húz belőle, csak a jogos tulajdonos nem. Az RMDSZ is olyan, egyeseknek segít, másoknak nem, az érdekei szerint. Nem értjük, miért lehet másoknak, idegennek adni területeket, folyik az építkezés, az emberek gazdagodnak, csak mi, akiké a föld, szegényedünk. Ezt a 48 hektárt kértem a nagyborosnyói tanácstól is, ott maradt terület, de azt sem akarják kimérni. Csak másoknak lehet! Pedig nekünk van telekkönyvünk! Szitabodzán sem kaptuk meg 127 hektárnyi területünket, ebből előbb-utóbb baj lesz, mert az emberek számon tartják, és már mondták, hogy kapával-kaszával is visszaveszik a magukét.

DÁVID ÁRPÁD, Málnásfürdő. Vigyázz, gazda, a majorságra, mert most nem csak a marhák vannak veszélyben, hanem a liba, csirke, tyúk és kakas is. Legalábbis Málnásfürdőn az állomással szembeni negyedben, ahol én is lakom. A Kész család negyven szárnyasából kilenc maradt, az Orot családtól harmincnégy hónapos csirke tűnt el, és kisebb-nagyobb károkról panaszkodhatnak a Bîrsanék, Mihály Dezső, Tokos Rózsika portáján is. Gyanítják is, hogy ki a tolvaj — olyan róka, aki fényes nappal is az utcán sétál. Ha volna egy vadász, aki eltüntetné, sok bosszúságtól mentené meg a helybelieket.

GYÖRGY ÁRON, Sepsiszentgyörgy. Foltozgatják utcáinkat város- és megyeszerte, némelyik már úgy néz ki, mint a szegény ember nadrágja, amiből minden javítás ellenére ki-kilátszik a meztelen valóság. Az önkormányzatok szakemberei nem ellenőrzik az elvégzett munka minőségét? A legpontosabb műszer az esős idő: már előfordult, hogy alig pár száz méterről haza kellett térnem ruhát váltani és fürdeni, mert az elhaladó autók összefröcsköltek a járdán. A túlzott autósforgalom ellen ki védi meg a gyalogost, vagy a két lábon járás sokaknak csak annyit jelent, hogy az illető ráér a fölösleges sétákra? Gondos odafigyeléssel meg lehetne előzni az ilyen helyzeteket.

FERENCZ BÉLA, Sepsiszentgyörgy. Tusnádfürdőn véget ért a huszadik bálványosi nyári szabadegyetem. Jelen volt az államfő is, aki nem győzte hangsúlyozni Románia egységes nemzetállami jellegét, ami nagyon sértő a nemzeti kisebbségekre nézve, egyféle elnyomásnak is tekinthető. Az alkotmányt nem is szavazta meg az erdélyi magyarság, amely most, a pártoskodást félretéve, okos és értelmes összefogással önrendelkezést, autonómiát kíván. Ehhez teljes jogunk van, és sok jó példa is áll előttünk, ne hagyjuk magunkat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2009-07-24: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A kovásznai városi művelődési ház nyári színpadán ma 21 órától bemutatkozó koncertet tart két helyi zenekar: a No Comment és a Kov-boys. A belépés ingyenes.
2009-07-24: Nyílttér - x:

Téma repdes a Tridentben! — Ferenczy L. Tibor

Tisztelt olvasóink jól tudják, hogy megyeszékhelyünkön elég sok a nagy áruház, lakosságához mérten talán több is a kelleténél. Ezek ugyebár versengenek egymással, mint a piacgazdaság minden kereskedelmi egysége, üzlete.