VisszajelzésKamerák és egyéb állatfajták

2009. július 24., péntek, Nyílttér

A sepsiszentgyörgyi térfigyelő, avagy egész egyszerűen biztonsági kamerák kérdése több polgárnak okozott már fejtörést, ami biztató, hisz odafigyelést, a várost érintő kérdések, döntések követését és értékelését feltételezi. Az információk mozaikszerű, olykor hiányos áramlása azonban gyors és talán nem minden oldalról átvizsgált reakciókat is eredményez, ezért tartom fontosnak ezt a rövid, igencsak jóhiszemű tájékoztatást.

A speciálisan biztonságtechnikai alkalmazásokra kifejlesztett kamerák kis energiafelhasználású berendezések, stabil, megbízható képminőséggel váratlan események (rázkódás, hirtelen fény- vagy hőváltozások) esetén is. Feladattól függően általában fekete-fehér vagy igény szerint színes, elsősorban nappali vagy érzékenyebb kialakítású éjjel-napali készülékek lehetnek, rendkívűl széles skálán mozogva a felbontási, fényérzékenységi, torzítási értékekek tekintetében. Ezeknek a kameráknak a legfontosabb kiegészítője az objektív, a megfelelő típus kiválasztásával határozhatjuk meg, hogy a rendszer mekkora területet, milyen élességi és fényviszonyok között fog látni. Amikor a megvilágítás nem megfelelő, vagy pl. éjszaka is szükséges a megfigyelés, a kamerákat speciális infravörös sugárzókkal lehet kiegészíteni. A kamerákhoz csatlakoztatott digitális képrögzítő — amint azt a neve is jelzi — rögzíti a biztonsági kamerák által közvetített képeket beépített merevlemezére, a szükséges időinformációkkal együtt. Segítsé­gével egyszerre megtekinthető az összes rákapcsolt kamera képe is, vagy kiválasztható nagyobb méretben egy kívánt kamera, sőt, a kép tovább nagyítható. A rögzített felvételek néhány másodperc alatt visszakereshetőek akár dátum vagy esemény alapján, miközben folyamatosan rögzíti az éppen történteket. A beépített mozgásérzékelő segítségével megoldható, hogy csak akkor rögzítsen felvételt a berendezés, amikor ténylegesen mozgás történik. Speciális funkciói a jelkimaradás (pl. kamera meghibásodása) jelzésétől a jelszavas védelmen át az infra távirányítóig számtalanok lehetnek. A képrögzítés minőségének kiválasztásával a néhány napos felvételi időtől több hétig tartó folyamatos felvétel készítését teszi lehetővé egy átlagos merevlemezre.

Nos, ennyit a dolog technikai oldaláról. Szeretném kiemelni, hogy a térfigyelő név a fordításra és értelmezésre érzékeny személyek számára többet jelent elsődleges jelentésénél, ugyanis ezekkel a kamerákkal nem csak (köz-)tereket figyelnek az illetékesek. Mielőtt mindenki megrémülne, hogy tereinkre ekkora beruházással tervez a város ,,szoborfigyelő" berendezéseket, jelzem, hogy egyáltalán nem erről van szó. Ezek a kamerák bűnmegelőzési, közbiztonsági és nyomozás-elősegítési célzattal kerülnek fel majd pontos biztonsági térkép alapján megjelölt helyükre. Ezek között említeném a Kertváros és az Állomás negyed bizonyos részeit, az Őrkőt, a Csíki negyedet, az Erzsébet parkot, a város kijáratait. A rendőrség munkájának ugyanolyan fontos vetületét képezi a bűnmegelőzés, mint a bűnüldözés, akár közösségi, akár állami rendőrségről van szó. Azzal érvelni, hogy egy ekkora munkanélküliséggel és elszegényedéssel küzdő övezetben soha nem kell közbiztonsági kérdésekről beszélni, önámítás. A tettes nélküli rongálások és lopások, besurranások terén sem kell szégyenkeznünk, van, amit elszámolnunk. Az Erzsébet park is volt már rablás szemtanúja, nem is olyan rég. A vásárlás vagy bérlés kérdésében pedig kizárólag a takarékossági elv alapján döntött az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy a második változat kevesebbe kerül majd, mint az első. Megnyugtatom a kedves polgárokat, hogy ez a beruházás nem okoz sem közvilágítási problémákat, sem a megviselt út- és járdarendszer javításának késleltetését, egyetlen tervbe vett városrendezési, ill. más jellegű beavatkozást sem befolyásol, azonban jelentős mértékben segítheti a közrendre és -biztonságra vigyázókat abban, hogy ne csak a költséges DNS-minták alapján azonosíthassák egy-egy bűncselekmény elkövetőjét. Azaz, bármilyen hihetetlennek is tűnik, a beavatkozás közérdeket szolgál, a döntés felmérés alapján született meg, hatékonyságáról vagy fölösleges voltáról pedig, ígérem, beszámol majd a rendőrség és az önkormányzat.

Klárik Attila önkormányzati képviselő

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2009-07-24: Nyílttér - x:

Réti Zoltán készítette a felsőcsernátoni falukaput (Visszajelzés) — Iochom István

Több olvasónk tette szóvá — Szőcs Mária lapunk internetes vendégkönyvében is —, hogy a csernátoni falunapokról közölt tudósításunkból sajnálatos módon kimaradt a felsőcsernátoni székely kapu készítőjének a neve, a közvélemény úgy tudja, hogy mindkét, július 4-én avatott kaput a Haszmann fivérek faragták.
2009-07-24: Nyílttér - x:

Mi lészen a vadászattal?

A vadászat-vadgazdálkodás tárgykörében eddig megjelent írások egyértelműen jelezték: itt is, mint bármely területen, a kamaszkorban lévő társadalom önrendszabályozása hosszas átalakuláson kénytelen átmenni — ha egyáltalán képes rá, tegyük hozzá mindjárt a legelején.