Hírsaláta

2009. július 24., péntek, Belföld

UDREA A KÖVETKEZŐ? A liberálisok Elena Udrea ellen is parlamenti kivizsgálást kérnek, mert úgy ítélik meg, túl sok közpénzt költ önmaga imázsának népszerűsítésére, s akárcsak Monica Iaocob Ridzi, ő is átszivattyúzza a turisztikai minisztérium pénzének egy hányadát a pártkasszába. A parlamenti vizsgálóbizottság felállításához ötven honatya aláírására van szükség, s legalább két pártnak kell támogatnia. A Ziare.com szerint Mircea Geoană osztja a liberálisok véleményét, tehát minden valószínűség szerint ősszel feláll a bizottság.

ILYEN CSAK ROMÁNIÁBAN TÖRTÉNHET. Sehol Európában nem fordulhatott volna elő, hogy egy politikus, esetünkben Románia második leggazdagabb városának polgármestere náci katonai egyenruhában pózoljon egy divatbemutatón, és megússza. Igaz, a zsidó szervezetek lemondását kérik, de szociáldemokrata párttársai homokba dugják a fejüket. Mazăre bocsánatot kért a zsidóktól, és kivágta magát a nácizmus népszerűsítésének vádja alól, mi több, azt állítja, hogy az öt éve regnáló hazai rendőrállam ellen tiltakozott. Úgy tetszik, mindenki bevette: a politikai hangadók megbocsátóan simogatják buksiját, a hatóságok kussolnak.

ÚTSZÉLI POLITIKAI VITA. Elena Udrea iróniával telten fejtette ki: örül, hogy az SZDP kampányfőnöke Viorel Hrebenciuc lett, s szerinte e választás kizárólag amiatt történt, mert Hrebe kitűnő pénzszerző ember, ráadásul pont jó Geoanănak. Nem maradt adós a válasszal a demokraták kampányfőnöke sem, azt üzente „a buzăui szexis hölgynek, Băsescu barátnőjének", hogy foglalkozzék az ökumenikus román turizmussal, mert nagy szüksége lesz erre pártjának az elnökválasztásokon. (Realitatea.net)

CSODÁRA VÁR A RETYEZÁT. Valószínűleg nem lesz a világ hét természeti csodájának egyike a Retyezát, nem került be az UNESCO által a címért szervezett verseny döntőjébe. Egy esélye mégis van arra, hogy elnyerje ezt a státust: ha a verseny további szakaszában valamilyen szabálytalanságra derülne fény, és a már kijelölt hét esélyes egyikét vele helyettesítenék. (Agerpress)

FELEDÉKENY VAGY PÉNZSZÓRÓ PLĂCINTĂ? Hivatalból vizsgálatot indított a Feddhetetlenségi Ügynökség Sorina Plăcintă sportminiszter ellen a vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatában fellelhető ellentmondások és pontatlanságok miatt. A testület szerint a miniszter asszony nem említette meg vagyonnyilatkozatában, hogy részvényese annak a Milcofil nevű vállalkozásnak, melynek alkalmazottjai a Vrancea megyei pénzügyőrség, adóhatóság vezetőinek gyermekei, továbbá megállapították, hogy a 2009 júniusában és a 2008 decemberében kitöltött vagyonnyilatkozata között több százmilliós különbség van, mintha a hölgy és férje az utóbbi fél esztendőben havonta 500 000 lejt költött volna. (Ziare.com)

BÍRÓSÁGON A DSIDA JENŐ UTCA. Közigazgatási bíróságon folytatódhat a kolozsvári Dsida Jenő utca ügye. A magyar költőről elnevezett utca július eleji névváltoztatása ellen több erdélyi magyar politikus is felszólalt. A közigazgatási bírósághoz forduló Molnos Lajos RMDSZ-es városi képviselő a Krónika keddi számában arról beszél, hogy a névváltoztatás veszélyes precedenst teremthet. Molnost, a városi tanács művelődési, oktatásügyi és kisebbségügyi bizottságának tagját annak ellenére sem tájékoztatták előre a névváltoztatásról, hogy eddig ez a testület tett javaslatokat utcanevekre. Szerinte a magyar utcanevek ,,kényelmetlenségére" hivatkozó román lakosok érvelése már csak azért sem áll a lábán, mivel Kolozsvár utcáit nem csak román személyiségekről nevezték el.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2009-07-24: Máról holnapra - x:

A kapcsolati tőke és a korrupció — Bogdán László

Romániában, Ion Iliescu exelnök emlékezetes megfogalmazása szerint az ,,eredeti demokrácia" országában évtizedek óta, néha erőteljes uniós nyomásra folyik a korrupció elleni ádáz küzdelem.
2009-07-24: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Elsiette Orbán Băsescu támogatását
Jócskán elsiette Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy Tusnádfürdőn feltétel nélküli támogatást ígért Traian Băsescu államfőnek — jelentette ki tegnap Markó Béla, az RMDSZ elnöke.