Kátyúban a tanügy — Farkas Réka

2009. július 30., csütörtök, Máról holnapra

Ismét a szekeret fogta a lovak elé a kormány. Előkészületben a tanügyi reform törvénycsomagja — igaz, egyelőre nem tudni, melyik javaslat lesz a kiindulópont, és azt sem, belemegy-e az SZDP az Emil Boc által erőltetett formába, illetve hogy felelősségvállalással fogadják-e el a jogszabályokat —, ám még mielőtt megszületne az átszervezés, a megújulás átfogó terve, 12 000 (a szakszervezetek szerint 20 000) tanügyi alkalmazott elbocsátásáról ad ki rendeletet a minisztérium.

Osztályösszevonásokra, az óraszámok minimálisra csökkentésére szólították fel a megyei tanfelügyelőségeket, és csatolták a listát, hol, hány alkalmazottal kevesebbnek jut fizetés ősztől.

A miniszter asszony védekezik, magyarázza, hogy a szakképzetlen tanárokat igyekeznek kiiktatni a rendszerből, ésszerűsíteni próbálják az osztályok létszámát, ami egyébként helyes elképzelés, csak évek óta kivitelezhetetlen. Tudjuk, nem a nagy gyermeklétszámmal működő városi iskolákban, hanem az eldugott településeken, falvakon van tanárgond. Leépíthetik a szakképzetleneket, ám ősztől nem lesz, aki oktassa a gyermekeket, hisz eddig is lasszóval fogták azokat, akik egy-két évig vállalták minimális bérért az ingázást. Háromszéken külön gondot jelentenek az egy-két gyermekkel működő román osztályok, ezek felszámolása lenne a cél? Nehezen elképzelhető.

Háborognak a szakszervezetek, már rég elfelejtette mindenki, hogy tavaly ősszel, télen még az ötvenszázalékos fizetésemelésért sztrájkoltak. Jelenleg az állások megőrzése lenne a cél, de a kormánynak nincs pénze, így újból és újból karcsúsítani próbál. Átgondolatlanul érkeznek a legfrissebb, általában kivitelezhetetlen utasítások. Az iskolai rendszer megreformálása no meg az új tantervek nélkül korai és teljes mértékben ésszerűtlen óraszámcsökkentésről álmodozni. A tanügy megyei vezetői döntenek majd, hogy miként illeszkedhetnének a rendelkezésükre álló keretbe? Hol, hány órát tartanak a tanárok, hogy jusson pénz a fizetésekre? Eddig is káosz uralta a romániai oktatást, de ha gyakorlatba ültetik a legújabb elképzelést, teljes lesz a felfordulás.

Kapkod az oktatási miniszter, próbál megfelelni a kormányfő diktálta elvárásoknak. Hiába hangzanak el szép szavak, hogy a tanügy nem lehet a válság áldozata, az oktatásba történő befektetés segíthet kilábalni a krízisből, egyre üresebb az államkassza. Nincs pénz, és még nagyobb baj, koncepció sincs. Az oktatás szekere pedig egyre mélyebbre süllyed a kátyúban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2009-07-30: Közélet - x:

Megjelent Háromszék útikönyve

Megjelent Kisgyörgy Zoltán, lapunk munkatársa Kovászna megye című, a csíkszeredai Pallas-Akadé­mia Könyvkiadó Barangolás a Szé­kelyföldön sorozatában kiadott útikönyvének második, bővített kiadása.
2009-07-30: Közélet - x:

Összeúszni Szentessel — Váry O. Péter

A Szent György Sárkány Sport Klubot öt évvel ezelőtt hívták meg először úszótáborba a magyarországi Szentesre, s amint az lenni szokott, a meghívást követte a visszahívás, közben beszélgetések sora, és a barátság egyre szélesedik, egyszer csak igény támad ottani és itteni iskolák kapcsolatfelvételére, aztán gazdasági vonalon is kialakul ez-az, innen már egyenes út vezet(het) egy újabb testvérvárosi — hivatalos vagy papíron ugyan nem rögzített, de esetleg annál inkább műkö­dő — viszony kialakítására. Ennek alapjait letenni látogatott a hét elején Sepsiszentgyörgyre egy szentesi küldöttség Szirbik Imre polgármester vezetésével.